Ministerie van Verkeer en Waterstaat

6de Noordzee Ministers Conferentie in Gothenburg

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat neemt op 4 en 5 mei deel aan de 6^de Noordzee Ministers Conferentie in Gothenburg. Tijdens deze conferentie staan de effecten van visserij en scheepvaart op het milieu van de Noordzee centraal. Eerdere ministersconferenties leidden onder meer tot duidelijke afspraken over het uitfaseren van lozingen van gevaarlijke stoffen en het instellen van beschermde gebieden op zee.

Bij het thema visserij staat ondermeer de verdere invulling van de ecosysteembenadering in de visserij op de agenda. Een nieuw element in het visserijbeheer is bijvoorbeeld het voorstel om milieu "impact assessments" te ontwikkelen. Bij scheepvaart ligt het accent op de uitwerking van het zogenaamde `clean ship' concept. Dit concept moet leiden tot een duurzame, schone scheepvaart door middel van technische maatregelen Dit wil men bereiken door het stimuleren van innovatief onderzoek en het vergroten van milieubewustzijn bij rederijen en scheepsbemanningen. Met het invoeren van dit `clean ship' concept wordt het probleem van scheepsafval drastisch verminderd.

Tijdens eerdere conferenties heeft ons land altijd ingezet op het terugdringen van lozingen van milieugevaarlijke stoffen, het verminderen van eutrofiëring en afspraken over het terugdringen van negatieve effecten van gebruiksfuncties als visserij, scheepvaart. Nederland heeft in het kader van de Noordzee ministersconferentie en in OSPAR kader (verdrag voor bescherming van mariene milieu), samen met Noorwegen veel werk verricht voor de uitwerking van ecologische kwaliteitsdoelstellingen, die in de vorige Noordzee ministersconferentie in Bergen (Noorwegen, 2002) zijn vastgesteld. Ook wat betreft het proces heeft de Noordzee Ministers Conferentie een vernieuwende invloed gehad door het betrekken van belangenorganisaties en milieuorganisaties in de discussies.

Voor Nederland is regionale samenwerking op het gebied van scheepvaart en visserij in Noordzeeverband van belang zodat het mariene milieu ecologisch gezond blijft. Alhoewel deze 6^de Noordzee ministersconferentie de laatste in een rij is, zal ook in de toekomst samenwerking in regionaal verband van belang blijven. Samenwerking in de Noordzee regio zal dus naar verwachting in dat verband zeker worden voortgezet.