Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Campagne STOP Ouderenmishandeling van start

90 procent gemeenten moeten eind 2007 informatiepunt ouderen­ mishandeling hebben

Utrecht, 2 mei 2006 Binnen anderhalf jaar heeft 90 procent van de Nederlandse gemeenten een informatiepunt bestrijding ouderenmishandeling. Dat is het doel van de campagne STOP Ouderenmishandeling. De informatiepunten geven voorlichting en verwijzen bij een vermoeden van ouderenmishandeling door naar professionele hulpverleners. In het kader van de campagne voert een Landelijk Ambassadeur Bestrijding Ouderenmishandeling gesprekken met gemeenten om hen te stimuleren een informatiepunt te starten. Ook verschijnt er een serie factsheets en een brochure over ouderenmishandeling en de bestrijding ervan, bedoeld voor gemeenten, zorginstellingen, welzijn ouderen, GGZ, GGD en politie.

Naar schatting krijgen jaarlijks meer dan 160.000 ouderen in Nederland te maken met ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is een relatief onbekend maatschappelijk probleem waar nog steeds een taboe op rust. Vaak zijn bewuste mishandeling, seksueel misbruik en financiële uitbuiting in het spel. Soms gaat het om uit de hand gelopen mantelzorg. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen rond de tachtig jaar. Plegers zijn vooral familie­ leden, met name partners, kinderen, kleinkinderen, neven en nichten.

Ambassadeur
De komende maanden trekt Mirjam van Dongen van GGZ De Grote Rivieren als Landelijk Ambassadeur Bestrijding Ouderenmishandeling het land in om gemeenten te stimuleren om een informatiepunt bestrijding ouderenmishandeling te starten. De campagne richt zich met name op gemeenten die nog geen informatiepunt hebben (ruim 40 procent heeft dit al wel). Men is hier vaak onbekend met het probleem van ouderenmishandeling. Waar mogelijk wordt aansluiting gezocht bij de advies- en steunpunten Huiselijk Geweld.

Serie factsheets
In het kader van de campagne verschijnt de komende anderhalf jaar een serie factsheets over oudermishandeling met onder andere de volgende onderwerpen: algemene informatie en cijfers over ouderenmishandeling, financieel misbruik, verwaarlozing en de Wet maatschappelijke onder­ steuning. De factsheets worden verstuurd aan gemeenten, zorginstellingen, welzijn ouderen, GGZ, GGD en politie. Ze zijn ook te downloaden via de website www.kenniscentrum-ouderen.nl.

Brochure
Eerder dit jaar verscheen in het kader van de campagne STOP Ouderenmishandeling de brochure Je ziet het pas als je het gelooft. In deze brochure zijn vijf voorbeelden van projecten ter voorkoming van ouderenmishandeling opgenomen. De brochure is te downloaden via www.kenniscentrum-ouderen.nl.

De campagne STOP Ouderenmishandeling wordt in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW, TransAct, GGZ De Grote Rivieren en het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling