Digitale Gemeente Houten

Historisch onderzoek Rietplas gebundeld

donderdag 4 mei 2006 - Bron: Trefpunt (Leon van Zijl)

HOUTEN In de eerste helft van 2004 verrichtte de archeologische werkgroep Leen de Keijzer een noodopgraving op de plek waar nu de zogenoemde visserswoningen staan, gelegen aan de Rietplas. Het resultaat van het onderzoek is nu in gebundelde vorm uitgegeven, ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek.

Door de woningbouw langs de Beusichemseweg is het bodemarchief dermate verstoord, dat het voor ons nageslacht onmogelijk zal zijn met enig recht conclusies te verbinden aan sporenvondsten uit ons verleden. Dus heeft onze werkgroep zijn Latijn erin gestoken, zo verantwoordt auteur Pieter Frederiks de titel: Visserslatijn. De gevonden pot- en wandscherven beslaan een periode van 300 vóór tot de 13e eeuw na Christus. Zij bevinden zich op een van de hoger gelegen stroomruggen van het Kromme-Rijngebied, een plek die later bekend werd als Loerik. Duidelijke woonsporen zijn niet aangetroffen, waarschijnlijk wel een verwijzing naar het achtererf van een Middeleeuwse boerderij. De werkgroep is daarom blij dat de historische Beusichemseweg, zij het met een aangepaste functie, herkenbaar in de nieuwbouw bewaard blijft. De uitgave van de nu vastgelegde geschiedenis paste prima in het voor de eerste maal georganiseerde Historisch Café: samen in een ontspannen sfeer praten over de Kromme-Rijnstreek en haar bewoners.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).