FNV Bouw

In bouw geen gespannen arbeidsmarkt

Geen metselaar of timmerman meer te krijgen? Aan die paniek doet FNV Bouw niet mee. Het is een gerucht, waarbij één of enkele aannemers misschien belang hebben, omdat ze graag goedkopere arbeidskrachten uit het buitenland aantrekken. FNV Bouw ziet geen directe tekorten in de bouw. De bond wordt daarin gesteund door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Volgens het EIB is er géén sprake van een 'gespannen arbeidsmarkt' in de bouw. Er is 'nog voldoende arbeidspotentieel in Nederland aanwezig', aldus het EIB, ook nu de orderportefeuilles in de bouw weer beter gevuld raken.

FNV Bouw wil vanzelfsprekend éérst de bouwvakkers aan een goede baan helpen die nu óf een uitkering hebben óf bijvoorbeeld via een uitzendbureau in hun onderhoud voorzien. Wel ziet de bond op den duur problemen opdoemen wanneer er de komende jaren niet voldoende nieuwe mensen worden opgeleid. Er moeten meer jongeren in ons land voor de bouw een opleiding krijgen, als opvolger van de bekwame vaklieden die de pensioengerechtigde leeftijd naderen. Maar dat is iets anders dan nú roepen dat er 'geen metselaar of timmerman meer te krijgen is'. Op dit moment ziet de bond al een groeiende behoefte aan kaderpersoneel. Dat biedt de huidige bouwvakkers goede kansen om in hun vak door te groeien, waarvoor FNV Bouw in de CAO het 'loopbaanbeleid' heeft gerealiseerd.

Bouwend Nederland geeft in een artikel in BN/De Stem toe dat er geen acuut tekort is aan bouwvakkers. Maar voorzichtig suggereert de werkgeversorganisatie in de bouw toch 'dat ook die route bewandeld moet worden'. FNV Bouw heeft eerder al gezegd dat er in dat geval in collega's uit de Midden- en Oost-Europese landen geïnvesteerd moet worden, bijvoorbeeld met goede opleidingen. De bond gunt iedereen een fatsoenlijke boterham; iedere bouwvakker hier moet dus volgens de CAO worden betaald. Per direct goedkoop een 'blik Polen of Roemenen opentrekken' is voor FNV Bouw absoluut niet aan de orde, hoe graag staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken dat misschien ook zou willen. FNV Bouw vreest dat daarmee bouwvakkers in ons land uit het werk verdrongen worden: de mensen die erop wachten tot de bouw aantrekt. Bouwbedrijven krijgen de laatste maanden weer meer orders binnen; dat is in lijn met de opleving die de gehele economie doormaakt, aldus het onderzoeksinstituut voor de bouw EIB.