Tweede Kamer der Staten Generaal

Toespraak Voorzitter van de Tweede Kamer bij de herdenking 4 mei 2006 in de hal van Binnenhof 1a, Tweede Kamergebouw

Geachte aanwezigen,

Vandaag 4 mei vindt in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Wij herdenken alle mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen soldaten, maar ook zeelieden, mensen uit het verzet, mensen die zijn vervolgd en anderen die slachtoffer werden. Ook herdenken wij de Nederlandse militairen die na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Want na de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan tweehonderd oorlogen gevoerd. Helaas gaat er geen dag voorbij zonder dat het ergens op deze aardbol oorlog is.

Wanneer je het woord vrijheid als zoekwoord invoert op internet, krijg je ruim 7 miljoen hits. Vrijheid houdt dus veel mensen bezig. Op welke manier dan ook. Helaas is vrijheid en vrede voor veel mensen nog toekomstmuziek.

Lennaert Nijgh schreef in 1995 het liedje ?Vrede?. Ik wil hier graag een aantal regels uit citeren:
?Oorlog is een film in verre landen
of iets waar opa over zeurt.
De wereld is gewapend tot de tanden
en wacht totdat er eindelijk iets gebeurt.

Vrede wordt door niemand nieuws gevonden,
gewoon onzichtbaar, zoals vensterglas.
En niet voordat de scherven ons verwonden
zullen wij weten dat het vrede was.?

Het thema van het nationaal comité 4 en 5 mei wordt samengevat in het motto: Vrijheid maak je met elkaar. Want ?vrijheid is nooit af, het kent geen status quo, het is een voortdurend 'werk in uitvoering? ??.

Ieder jaar herdenken wij op 4 mei en ieder jaar vieren wij op 5 mei onze vrijheid. Laten wij nooit vergeten dat ons land ooit geen vrijheid en vrede kende. Laten wij de mensen die nu ? waar dan ook op deze wereld - geen vrijheid en vrede kennen niet vergeten.

Iedere dag lopen er mensen langs de plek waar wij nu staan. Langs de Erelijst van Gevallenen. Dit nationaal monument bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, de plaats en datum van geboorte, het beroep of de militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden, voorzover bekend. Zij gaven hun leven voor de vrijheid en de democratie. Iedere dag wordt een bladzijde omgeslagen waarbij de gegevens van 24 gevallenen zichtbaar worden.
De mensen die hier lopen, sommigen iedere dag, sommigen maar eens in hun leven, zijn zich hopelijk bewust van de reden waarom dit monument hier staat. Deze Erelijst is een nationaal monument waar niet alleen vandaag, maar ook gedurende het jaar kransen worden gelegd door delegaties van buitenlandse parlementen en regeringen.

Namens de Staten-Generaal leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer en ik een krans bij de Erelijst van Gevallenen.

Hierna zal de minister-president een krans leggen namens het kabinet.

Met vriendelijke groet,
Britta Adema
Senior voorlichter Tweede Kamer