Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Tilburg

TILBURG, 4 mei 2006

Politie houdt gecombineerde Preventieve Fouilleeractie en alcoholcontrole

TILBURG: Voor het eerst sinds het preventief fouilleren in 2003 in Tilburg werd ingevoerd is gisteravond in zowel het aangewezen deel van het teamgebied van Wilhelminapark als van het team Binnenstad gelijktijdig een preventieve fouilleeractie gehouden. Deze actie werd gecombineerd met een alcoholcontrole. Er werden circa 475 personen gefouilleerd. Bij de actie werden 225 autos (incl. 3 taxis), 34 bromfietsers en 1 BBA bus aan de kant gezet. Er werden 9 personen voor verschillende delicten aangehouden. Aan de actie namen dertig agenten deel.

De resultaten:

-Een 49-jarige Tilburger werd omstreeks 18.35 uur op de Besterdring aangehouden omdat hij twee politieagenten beledigde door zijn middelvinger in de richting van hen op te steken.

-Een 24-jarige Bredanaar werd omstreeks 19.15 uur op de Besterdring aangehouden omdat hij een wapenstok in zijn auto had liggen.
-Een 25-jarige man uit Kerkdriel werd omstreeks 19.30 uur op de Veldhovenring aangehouden omdat hij nog een vonnis van 178 euro had open staan. Hij heeft de boete aan het bureau betaald.
-Een 17-jarige Angolees werd als bestuurder van een auto aangehouden omstreeks 20.34 uur op de Spoorlaan. De minderjarige jongen had natuurlijk geen rijbewijs. Bovendien bleek hij teveel gedronken te hebben (235 ugl, wat overeenkomt met 0,55 promille). De onverzekerde auto is op verzoek van de Belastingdienst in beslag genomen. Dit voertuig staat kennelijk op naam van een zogenaamde katvangeruit Groningen. (Een katvanger zet autos op verzoek van anderen op zijn naam, maar regelt verder niets). De bestuurder is overgedragen aan de Vreemdelingendienst, hij blijkt onrechtmatig in Nederland te zijn.
-Een 18 jarige Tilburger werd rond 23.45 uur aangehouden op de Jan Heijnstraat vanwege harddrugbezit. Hij had 5 XTC-tabletten in zijn jaszak zitten.

-Een 30-jarige Tilburger werd rond 23.45 uur op de Gasthuisring aangehouden omdat hij een tas met inbrekerswerktuigen bij zich had. Er zat onder meer een betonschaar in zijn tas.

-Een 28-jarige Tilburger werd omstreeks 00.10 uur op het Besterdplein aangehouden omdat hij zijn auto onder invloed bestuurde. Hij blies 335 ugl wat gelijk staat aan 0,75 promille. Hij is ingesloten omdat hij geen enkel legitimatiebewijs kon tonen.

-Een 18-jarige Tilburger werd omstreeks 00.30 uur op heterdaad aangehouden op de Spoorlaan omdat hij dertien fietsbellen van rijwielen had afgedraaid die gestald stonden bij het station CS. Naar eigen zeggen was het een soort wraakactie omdat van hem een keer een fiets en een keer een fietsbel was gestolen. Hij beseft achteraf dat hij een beetje dom was geweest.

-Een 42-jarige Tilburger werd omstreeks 00.55 uur op de Besterdring aangehouden omdat hij zijn auto onder invloed bestuurde. Hij blies 560 ugl wat overeenkomt met 1,3 promille.

Verder werden nog diverse bekeuringen uitgeschreven voor het niet tonen van een legitimatiebewijs (1), een rijbewijs(1), alcohol op de weg gebruiken (1), geen bromfiets certificaat (2), geen verzekering (1), geen helm (4), Rood licht (1) gordels (3).

Bij het preventief fouilleren werden naast de wapenstok nog enkele andere wapens in beslag genomen zoals een hamer en enkele messen. Bovendien werd bij de controle van de auto van een 29-jarige Eindhovenaar een tweetal oude authentieke wapens aangetroffen. De man die verklaart deel uit te maken van een middeleeuwse vechtgroep had ook nog enkele houten zwaarden en bijlen in de achterbak liggen. Naar de strafbaarheid van de twee oude wapens wordt nog een onderzoek ingesteld. De wapens zijn voorlopig uit het verkeer genomen.

De Tilburgse politie houdt met enige regelmaat preventieve fouilleeracties. Hiervoor zijn twee gebieden aangewezen. Dit zijn naast het uitgaanscentrum ook de omgeving Gasthuisring en Besterdring. Op 20 januari 203 werd de burgemeester van Tilburg door de gemeenteraad gemachtigd om risicogebieden aan te wijzen. In deze gebieden mag als de officier van justitie daar toestemming voor geeft preventief gefouilleerd worden. Het is dus geen permanente bevoegdheid.

Met deze acties wil de politie het wapenbezit en het aantal incidenten daarmee tegengaan. Het fouilleren gebeurt a-selectief, dat wil zeggen dat passanten niet op uiterlijke kenmerken geselecteerd mogen worden, maar dat eenieder een even grote kans heeft om gefouilleerd te worden.

Uitgezette bewoners in woning aangehouden

TILBURG: De politie heeft vanmorgen omstreeks 06.00 uur op de Eisenhowerstraat drie personen, een man van 48 jaar, een 42-jarige vrouw en haar 17-jarige zoon aangehouden omdat ze in een leegstaande woning waren binnen gedrongen. Het gezin was uit de woning gezet vanwege hennepkweek. Ze hadden aan de achterzijde een ruit vernield. De bedoeling was nog wat gereedschap dat achtergebleven was in de woning op te halen. Hen wordt inbraak in een woning ten laste gelegd. De woningbouwcoöperatie wordt gevraagd om aangifte te doen.

Man aangehouden voor rijden zonder rijbewijs

TILBURG: Vannacht is omstreeks 00.50 uur op de Bankastraat een 20-jarige Tilburger aangehouden omdat hij een auto bestuurde zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij bleek ook nog gesignaleerd te staan vanwege een boete van 762 euro of 11 dagen hechtenis. Deze boete was hem opgelegd nadat hij eveneens zonder rijbewijs een auto bestuurd had. De man heeft de boete aan het bureau betaald.

Veelpleger betrapt op diefstal

TILBURG: In een Popcentrum aan de Veemarktstraat is vanmorgen een 47-jarige man betrapt op het stelen van geld uit een portemonnee. De eigenaar van de portemonnee, een 23-jarige Tilburger had zijn portemonnee in zijn jas laten zitten. De jas had hij in de garderobe gehangen. Op het moment dat hij naar de garderobe liep, zag hij de verdachte daar zojuist vandaan komen. De portemonnee bleek uit zijn jas gestolen te zijn. Korte tijd later ging het slachtoffer opnieuw naar de garderobe. Dezelfde man kwam opnieuw daar vandaan. Nu bleek de portemonnee weer in de jas te zitten, het geld circa 20 euro was eruit gehaald. De politie heeft de verdachte op aanwijzing van een medewerker aangehouden. Het gaat om een veelpleger. Hij is daarom conform het geldende protocol in verzekering gesteld.

Auteur: Willem van Hooijdonk