Gemeente Harlingen

Stand van zaken UMTS masten in Harlingen
4-5-2006
De gemeente Harlingen heeft 520 zienswijzen binnen gekregen op de procedure rond het plaatsen van een UMTS mast van KPN bij de parkeerplaats van voetbalvereniging De Zeerobben. De meeste zienswijzen hebben betrekking op de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en dat een dergelijke mast niet in het landschap past. Indien de adressen van diegenen die een zienswijze hebben ingeleverd krijgt men te zijner tijd persoonlijk bericht.

KPN heeft bij de gemeente een bouwvergunning gevraagd voor een mast bij De Zeerobben. Om de mast te plaatsen is echter vrijstelling van het geldende bestemmingsplan noodzakelijk, omdat de mast hoger zal zijn dan in het bestemmingsplan wordt toegestaan.Tot en met 3 mei kon men in eerste instantie zienswijzen bij de gemeente kenbaar maken. De gemeente zal nu een besluit moeten nemen en tegen dat besluit kan men dat weer bezwaar maken. Wordt vervolgd dus.

Naast de mogelijke UMTS mast op het Zeerobbenterrein heeft de gemeente Harlingen op 9 maart aan KPN Mobile een bouwvergunning voor een UMTS mast afgegeven voor de Westerzeedijk 9. Dertig mensen hebben daar bezwaar tegen gemaakt. De bezwarencommissie zal nu bekijken of de bouwvergunning door de gemeente terecht of onterecht is afgegeven.

Behalve de zienswijzen en de bezwaren over bovengenoemde UMTS masten zijn er bij de gemeente ook nog 46 zienswijzen binnengekomen voor een mogelijke mast op het St. Hubertus gebouw aan de Zuiderhaven. Op dit moment kan de gemeente daar nog niets mee, omdat er nog niet een bouwvergunning is aangevraagd. In principe zou voor deze mast geen bouwvergunning aangevraagd hoeven worden, omdat de mast korter is dan 5 meter, maar omdat Hubertus in een beschermd stadsgezicht ligt is een lichte bouwvergunning ter zijner tijd voldoende.