Eneco


Innovatieve centrale Schone Kip maakt van kippenmest stroom en warmte

Rotterdam, 4 mei 2006 Bij het pluimveebedrijf van de familie Atsma in Tzum (Friesland) is op dinsdag 2 mei 2006 de eerste installatie ter wereld in gebruik genomen, die op boerderijschaal elektriciteit en warmte produceert uit kippenmest.

Jaarlijks zal circa 7.000 ton kippenmest met wervelbed vergassings- technologie worden omgezet in laagcalorisch gas. Dit gas dient als brandstof in een stoomketel, die warmte en stoom levert. De stoom laat een stoomturbine draaien die elektriciteit maakt. Het vermogen van de hele installatie is 250 kW elektrisch en 2 MW warmte. ENECO neemt de elektriciteit af die niet op de boerderij gebruikt wordt. De vrijkomende warmte gaat naar de kippenstallen, waardoor jaarlijks ongeveer 300.000 m3 aardgas wordt bespaard.

Stoomketel De centrale is gerealiseerd door een consortium van onder meer de Stichting Mest Afzet Noord Nederland, agrarische natuurvereniging Friese Wouden, leverancier en bouwer van de installatie HoSt en ENECO Energie.

De toegepaste vergassings-technologie is een nieuwe technologie, die zich nog niet volledig in een commerciële toepassing heeft bewezen. ENECO Energie heeft daarom gelden uit haar innovatiefonds beschikbaar gesteld om deze installatie te realiseren.

De investering voor deze kleinschalige centrale bedraagt drie miljoen euro. Door de besparingen (jaarlijks 90.000 euro vermeden mestafvoer, 600.000 euro elektriciteitsopbrengst en een besparing van 100.000 euro op het verbruik aan aardgas voor verwarming) verdient de installatie zich in vier tot vijf jaar terug. Voor agrarische bedrijven met een langere termijn horizon is dit een aantrekkelijke periode.

Turbine De belangstelling voor dit concept is groot. Op dit moment zijn reeds vijf vergunningaanvragen in voorbereiding voor een zelfde installatie. Ook andere bedrijven buiten de pluimveesector tonen belangstelling voor dit project, omdat de vergassingsinstallatie behalve kippenmest ook andere agrarische reststromen aankan.