Gemeente Bernheze


#RSS

Subsidie voor groene stroom

Bernhezer 18 Save our Climate.jpg

U kunt als inwoner van Bernheze of non-profitinstelling zelf producent worden van groene energie door te investeren in zonnepanelen, zonneboilers, kleinschalige windtoepassingen of toepassing van aardwarmte. Bij het Vlagheidefonds voor duurzame energie kunt u hiervoor een subsidie krijgen.

Door het overmatig verbruik van olie, kolen en gas stoten we met zn allen steeds meer broeikasgassen uit, waardoor de temperatuur op aarde langzaam stijgt en het klimaat verandert. Vroeg of laat zullen ook de fossiele brandstofvoorraden opraken. We zullen daarom zuiniger moeten omgaan met energie. Door over te stappen op groene stroom, die is opgewekt uit zon, wind, water, aardwarmte en biomassa (organisch materiaal) levert u als consument of bedrijf een bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Deze vormen van energie raken nooit uitgeput, zijn hernieuwbaar en worden daarom duurzaam genoemd. Het Rijk heeft zich tot doel gesteld dat 10% van de energieproductie in Nederland in het jaar 2020 afkomstig moet zijn uit duurzame bronnen.

Eind 2004 maakten 2,9 miljoen huishoudens (41%) al gebruik van groene stroom en was circa 12% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland afkomstig van alternatieve energiebronnen. Het grootste deel daarvan werd geïmporteerd uit het buitenland. De in 2004 in Nederland geproduceerde groene elektriciteit bestond voor 48% uit bio-energie, voor 30% uit windenergie en voor 1% uit waterkracht. De rest was afkomstig uit zonne-energie en de bijstook van biomassa in afvalverbrandingsinstallaties en elektriciteitscentrales. De geïmporteerde groene stroom werd voor 72% opgewekt met biomassa, voor 24% met waterkracht en voor 4 % met windenergie. De Rijksoverheid ziet er op toe dat groene stroom die op de Nederlandse markt als Groene Stroom, Ecostroom of Natuurstroom wordt aangeboden ook daadwerkelijk duurzaam is geproduceerd.

Als u kiest voor groene stroom dan kiest u voor een energiehuishouding die is gebaseerd op duurzaamheid en die rekening houdt met de generaties die na ons komen. Op www.greenprices.nl kunt u een objectieve vergelijking maken van de prijzen en herkomst van groene stroom. Maar u kunt als inwoner van Bernheze of non-profitinstelling natuurlijk ook zelf producent worden van groene energie door te investeren in zonnepanelen, zonneboilers, kleinschalige windtoepassingen of toepassing van aardwarmte. Bij het Vlagheidefonds voor duurzame energie kunt u hiervoor een subsidie krijgen. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de gemeente Sint-Michielsgestel. Aanvraagformulieren zijn te verkrijgen bij de cluster bouwen en wonen van de gemeente Bernheze, telefoon (0412) 45 88 88 of te downloaden via
http://www.interactivestudios.nl/customers/vlagheide/vlagheidefonds.sw f.

feed