Gemeente Bernheze


#RSS

Bestrijding eikenprocessierups in Bernheze

De eikenprocessierups komt sinds 1990 in het zuiden van Nederland voor. De laatste jaren nam het aantal meldingen van overlast door de rupsen toe. De rupsen, die tot wel 700.000 brandharen kunnen bezitten, kunnen voor mens en dier veel overlast veroorzaken. De overlast kan bestaan uit huidirritaties, ontstekingen van luchtwegen en/of ogen. Ook dit jaar wordt er weer overlast verwacht van de eikenprocessierups.

Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de rups van een onopvallende grijze nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De eitjes overwinteren en afhankelijk van de weersomstandigheden komen de oranje gekleurde jonge rupsen eind april/begin mei uit de eitjes. Op dat moment veroorzaken zij nog geen overlast. De rupsen ondergaan 5 vervellingen tijdens hun groeiproces. Hun kleur verandert in grijsgrauw, met licht gekleurde zijden. Vanaf de derde vervelling dragen de rupsen de overlastveroorzakende brandharen. Tijdens de volgende vervellingen produceert de rups steeds meer brandharen.

Waar komen ze voor?
De nesten van de eikenprocessierups komen normaal gesproken alleen voor in inlandse eiken. U herkent ze aan het grijze spinsel dat eromheen zit. Hierin verwerken de rupsen resten van de vervelling. Deze nesten kunnen tot wel één meter groot worden, echter de meest voorkomende maat is ter grootte van een handbal. Binnen gebieden met extreme overlast, wijken de rupsen ook soms uit naar bijvoorbeeld de Amerikaanse eik of zelfs een berk!

Wat doet de gemeente?
Om de overlast zoveel mogelijk te beperken bestrijdt de gemeente de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium. Op locaties langs doorgaande wegen buiten de bebouwde kom spuit de gemeente een biologisch bacteriepreparaat op de bomen. Het middel is alleen schadelijk voor rupsen, niet voor mensen of andere dieren. Op de locaties binnen de bebouwde kom zuigt de gemeente de rupsen op met behulp van een vacuümton, die voor de helft is gevuld met water. In het water zijn de brandharen van de rupsen ongevaarlijk. Deze rupsen worden vervolgens gestort.

Wanneer?
Afhankelijk van het weer, vindt ongeveer half mei de bespuiting van de bomen in het buitengebied plaats. De rupsen hebben dan nog niet de overlast veroorzakende brandharen. Voor een goede uitvoering is het van belang dat het windstil is. Daarom zal de gemeente ook 's avonds en 's nachts spuiten. Dit kan enige geluidsoverlast tot gevolg hebben.

Het opzuigen van de rupsen zal vanaf eind mei, begin juni plaatsvinden. Bij meldingen via de servicelijn, stuurt de gemeente de aannemer er op af.

Overlast op uw terrein?
Ook in eiken die geen eigendom zijn van de gemeente komen rupsen voor. Tegen betaling komt de aannemer die in opdracht van de gemeente werkt, deze ook bij u verwijderen. Omdat het hier om uw bomen gaat, zijn ook de kosten voor uw rekening. Dit gaat als volgt: via de servicelijn van de gemeente (tel. 0412 45 89 99) meldt u de overlast. De gemeente Bernheze geeft uw adres door aan de aannemer en deze komt dan bij u de rupsen uit de bomen verwijderen met behulp van de vacuümton. Hiervoor geldt een starttarief van EUR 50,-. De aannemer komt dan naar u toe en bestrijdt de rupsen (maximaal 45 minuten lang, inclusief de reistijd naar uw adres vanuit een ander adres in Bernheze). Mocht deze tijd niet voldoende zijn, dan wordt er voor een uurtarief van EUR 79,- per uur verder bestreden. U dient zelf thuis te zijn bij de uitvoering van de bestrijding, omdat u de vergoeding voor het bestrijden ter plekke contant dient te voldoen. U ontvangt dan direct een nota met `voldaan' erop. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Wat kunt u doen?

· Bestrijd nooit zelf de rupsen

· Wanneer u de eikenprocessierups signaleert, geef dit dan door aan de gemeente via de servicelijn:
tel. (0412) 45 89 99, of via onderstaand formulier.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met P. Cremers van de afdeling Civiel- en Cultuurtechniek, tel. (0412) 45 88 88.

Digitale balie Gemeente Bernheze: formulier klachten en meldingen servicelijn

feed