Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross: Rode Kruis-archieven onmisbare bron van informatie

Persbericht, 4-5-2006

'De cartotheek van het Nederlandse Rode Kruis met de 860.000 persoonskaarten is een onmisbare bron van informatie. Dat is de reden dat we het materiaal willen veilig stellen voor de toekomst.' Dat zei staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de presentatie van het project digitalisering cartotheken Nederlandse Rode Kruis.

De cartotheken van het Nederlandse Rode Kruis, een Europese en Indische, bevatten kaarten van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist waren. Ongeveer een derde deel van de mensen bleek na de bezettingstijd overleden.

Tot op de dag van vandaag zoeken nabestaanden via deze archieven naar de lotgevallen van overledenen. Ook zoeken mensen naar informatie over hun eigen achtergrond en raadplegen wetenschappers het archief om het verleden te reconstrueren, beschrijven en verklaren.

Staatssecretaris Ross is verantwoordelijk voor de zorg voor oorlogsgetroffenen en voor het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. 'We moeten ervoor zorgen dat uniek bronmateriaal behouden blijft zodat ook generaties na ons van deze bijzondere periode kunnen leren'. Daarom is volgens Ross het programma 'Erfgoed van de oorlog' gestart.

Dat programma moet ervoor zorgen dat de archieven, foto- en filmcollecties én het materiaal in musea over de oorlog goed worden bewaard. De tand des tijds helpt ons volgens Ross met het verzachten van verdriet, maar diezelfde tand des tijds zorgt ervoor dat sporen uit het verleden op zeker moment gaan verdwijnen. Papier, foto's en film gaan op termijn verloren als er niets gebeurt.

Ross: 'Het gaat mij niet om het bewaren om te bewaren. Het gaat mij om de betekenis van het materiaal voor het hier en nu. Want de Tweede Wereldoorlog is geen voltooid verleden tijd', aldus staatssecretaris Ross-Van Dorp. Daarom wil zij bewerkstelligen dat veel van dit materiaal via het internet digitaal beschikbaar komt voor een breed publiek.

Het project 'digitalisering cartotheken van het Nederlandse Rode Kruis' is een van de eerste projecten in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog. Het ministerie van VWS besteedt 320.000 euro aan het project.