Gemeente Zevenaar


Vleermuizen of steenmarters in uw huis?

steenmarter.gif

Vleermuizen of steenmarters in uw huis: dat is even schrikken. Het gaat slecht met deze dieren in Nederland en daarom zijn ze beschermd. Ze kunnen niet zomaar worden gedood of weggehaald. Maar dat betekent niet dat u met de ellende blijft zitten: De gemeente heeft samen met Landschapsbeheer Gelderland en de Vleermuiswerkgroep Gelderland een speciaal meldpunt opgezet. Hier kunt u zich melden als u vleermuizen of steenmarters in huis heeft. De Provincie Gelderland, de Nationale Postcodeloterij en het VSB-fonds ondersteunen dit initiatief.

Natuur dicht bij huis
Hoe merkt u dat u vleermuizen in uw huis heeft? U gaat uw dak renoveren en ineens fladderen er allemaal vleermuizen om u heen. Op een avond zit u in de tuin en uit gaatjes in de muur komen tientallen vleermuizen tevoorschijn en als u in bed ligt, hoort u krassende geluidjes met heel hoge piepjes. Op uw vensterbank of tuinterras ontdekt u kleine, brokkelige keuteltjes die lijken op hagelslag. Of er hangt ineens overdag een klein vleermuisje aan de muur. En hoe zit dat met steenmarters? U hoort stommelende of krijsende geluiden in uw plafond of platte dak. Ook is het mogelijk dat u afgeknaagde vleugels van vogels in of rond uw huis vindt. Of u ziet iets ter grootte van een kat maar met een te pluimige staart en te laag op de poten onder de dakgoot tevoorschijn komen. Wie zei dat er qua natuur niets meer te beleven valt in Nederland?

Wanneer en waar meldt u zich bij uw gemeente?
Sinds januari 2002 zijn alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor het afhandelen van meldingen met betrekking tot beschermde diersoorten in het huis. De gemeente en vrijwilligers van Landschapsbeheer Gelderland en de Vleermuiswerkgroep Gelderland werken samen in een meldpunt hiervoor. Let wel: het gaat alleen om vleermuizen of steenmarters die in of aan huis zitten. Bel in dat geval het meldnummer van de gemeente 595555.

Vleermuizen die rondjes vliegen bij u in de tuin of steenmarters die u op straat ziet, hoeft u niet te melden, maar de vrijwilliger in uw gemeente wil wel graag weten waar vleermuizen zitten, dus kunt u dit melden op telefoonnummer 0316-527607.

U heeft zich gemeld: en wat dan?
Als u vleermuizen in of aan huis heeft gemeld, komt meestal een deskundige vrijwilliger op bezoek die u goed kan helpen. U ontvangt na dit bezoek een advies van de gemeente over wat u moet doen. Na uw melding van steenmarters in of aan huis, komt iemand van de gemeente de situatie opnemen en geeft u een advies over wat u moet doen. Deze adviezen worden in overleg met u opgesteld en bevatten oplossingen die uw overlast wegnemen of tot een voor u dragelijk niveau terugbrengen.

Als u geen overlast heeft, kunnen vleermuizen en steenmarters vaak zonder problemen blijven.

Voor algemene informatie over vleermuizen of steenmarters bezoekt u www.landschapsbeheergelderland.nl, www.vleermuis.net of www.vzz.nl