Het Nederlandse Rode Kruis

04 mei 2006
Stukjes van de puzzel voor familie van oorlogsslachtoffers

Het Rode Kruis heeft een uniek oorlogsarchief

Het Rode Kruis beschikt over een oorlogsarchief waar een schat aan informatie over de Tweede Wereldoorlog in besloten ligt. Hier worden persoonlijke gegevens over meer dan anderhalf miljoen mensen bewaard.

Op zoek naar het verleden
Eén van de humanitaire taken van het Rode Kruis is het verschaffen van informatie aan de familie van de slachtoffers. Regina Grüter, hoofd van het oorlogsarchief: Nog vaak krijgen wij verzoeken van mensen die op zoek zijn naar informatie. Vaak betreft het kinderen van oorlogsgetroffenen. Zij zijn op zoek naar het verleden van hun ouders."

In het archief zijn gegevens over 1,5 miljoen mensen te vinden

"Vaak werd er in families van wie de ouders gevangen hadden gezeten, niet of nauwelijks gesproken over die tijd. Slechts mondjesmaat en fragmentarisch hebben de kinderen informatie gekregen. Nu ze zelf ouder zijn willen ze een beter beeld krijgen van die tijd. We kunnen helpen met stukjes van de puzzel.

Het verhaal van Edith Bartels
Een voorbeeld is het verhaal van Edith Bartels. Dit joodse meisje van 4 jaar oud zat zonder haar ouders ondergedoken in Apeldoorn. Ze werd verraden en naar Westerbork gebracht. Na al die jaren werd ze nog steeds vermist. Haar zus diende een verzoek in bij het Rode Kruis.

Aan de hand van de gegevens in het oorlogsarchief zijn haar lotgevallen gereconstrueerd. Het bleek dat Edith in Westerbork haar oom en tante terugvond. Samen met hen is ze op transport gesteld naar Theresienstadt. Hoogstwaarschijnlijk is ze in 1944 in Auschwitz vermoord.

Archief wordt gedigitaliseerd

Het archief wordt nu gedigitaliseerd

Het Rode Kruis tracht zo veel mogelijk aan verzoeken om informatie te voldoen. Zo´n verzoek kunt u schriftelijk indienen bij het landelijk bureau van het Rode Kruis in Den Haag, het adres staat linksonder. De informatie uit het oorlogsarchief wordt nu gedigitaliseerd. Zo blijft deze belangrijke informatie voor het nageslacht bewaard.

Meer informatie:

* Het oorlogsarchief van het Rode Kruis