Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

adviesraad-internationale-vraagstukken
AIV-advies inzake maatschappij en krijgsmacht

Origineel persbericht

Dit is een persbericht van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.


4 mei 2006

De regering moet actief streven naar maatschappelijk draagvlak voor de militaire operatie in Uruzgan. Dat adviseert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in zijn nieuwe advies getiteld Maatschappij en Krijgsmacht, dat vandaag openbaar is gemaakt. Tot op heden bestaat hiervoor onder de Nederlandse bevolking namelijk geen grote meerderheid, terwijl dat volgens de AIV voor deze risicovolle operatie wel gewenst is.

Publieke steun voor de krijgsmacht in het algemeen alsmede voor specifieke militaire operaties is van groot belang, aldus de AIV. Een bijzonder aspect hierbij is dat de krijgsmacht als drager van het 'zwaard van de overheid' het hoogste offer van het personeel moet kunnen vragen. De regering beschikt op dit gebied weliswaar over een redelijke speelruimte, maar deze is begrensd. Als de openbare mening gedurende langere tijd wordt veronachtzaamd, gaat dat ten koste van een politieke prijs.

Ter vergroting van het maatschappelijk draagvlak voor militaire operaties als in Uruzgan moet de regering zich duidelijk uitspreken over de volgende vijf factoren: legitimiteit, belangen en waarden, succes, leiderschap en kosten waaronder vooral mogelijke slachtoffers. Daarbij moet het negatieve effect van mogelijke slachtoffers volgens de AIV niet worden overschat. Het effect ervan is mede afhankelijk van hoe de andere vier factoren door de publieke opinie worden ervaren.

Door in haar communicatie met de bevolking en het parlement over een militaire operatie steeds expliciet aandacht te besteden aan legitimiteit, belangen en waarden, succes en kosten geeft de regering inhoud aan de factor leiderschap. De AIV constateert in zijn advies dat dit element in de aanloop naar het afrondende Uruzgan-debat van 2 februari 2006 met de Tweede Kamer, onvoldoende naar voren is gekomen.


Noot voor de redactie /