GroenLinks

Zwak compromis haalt Aarhus-conventie onderuit

4 mei 2006

Na het definitieve akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad om de Aarhus-conventie toe te passen op de Europese instellingen reageerde GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg ronduit teleurgesteld. De Aarhus-conventie is een VN-verdrag dat voorziet dat publiek, bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties vrij toegang krijgen tot informatie over het milieu, dat ze inspraak krijgen bij besluitvorming en naar de rechter kunnen stappen als ze het oneens zijn met milieuwetgeving.

"De dinsdag gesloten overeenkomst tussen de Europese Raad en het parlement is geen reden om een feestje te bouwen", aldus Buitenweg. Van het oorspronkelijke, ambitieuze voorstel van de Europese Commissie is weinig overgebleven. De belangrijkste tekortkoming is dat de belangrijkste pijler van de Aarhus-conventie, de toegang tot het gerecht voor publiek en NGO's niet toepasbaar wordt op de Europese instellingen.

Volgens Kathalijne Buitenweg leidt dit tot de schizofrene situatie dat milieuwetgeving wel aanvechtbaar wordt bij de nationale rechter, maar dat het publiek en de NGO's niet gemakkelijk naar het Europees Hof van Justitie kunnen met hun bezwaren tegen Europese milieuregels. "Niet erg bevorderlijk voor het verbeteren van het vertrouwen van de Europese burger in de EU."

De enige mogelijkheid om toegang te krijgen tot het Europees Hof van Justitie is dat betrokkenen een rechtstreeks belang kunnen aantonen. Vooral voor milieuorganisaties is dat vaak onmogelijk omdat zij zich inzetten voor het algemeen belang. Voor bedrijven is dit veel eenvoudiger. Een voorbeeld hiervan is de Luxemburgse staalgigant Arcelor, die het Europese systeem van handel in CO2-emissierechten aanvecht. Milieuorganisaties kunnen bij een eventuele negatieve uitspraak hiertegen niet in beroep gaan, omdat zij geen rechtstreekse belanghebbenden zijn.

Zie ook


* website Aarhus-conventie

«