Gemeente Dordrecht


Persbericht

Burgemeester en wethouders verlenen medewerking aan komst:

Detentieboot in Dordrecht

In de vergadering van 2 mei 2006 heeft het college besloten definitief medewerking te verlenen aan de komst van een detentieboot, die wordt afgemeerd aan de Tweede Merwedehaven. Nu het college medewerking heeft toegezegd, starten de gebruikelijke procedures voor het verlenen van de benodigde vergunningen. Voor de detentieboot en de bijbehorende walvoorzieningen zijn verschillende vergunningen en procedures nodig. Er moet onder meer een artikel 17 WRO-procedure worden gevoerd voor tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan.

Burgemeester en wethouders ontvingen eerder een verzoek van het ministerie van Justitie om medewerking aan een ligplaats voor een detentieboot in Dordrecht. Het betreft een boot, die maximaal 5 jaar wordt ingezet als Huis van Bewaring voor ten hoogste 496 vreemdelingen, van wie de identiteit of nationaliteit nog niet is vastgesteld en derhalve dus niet voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

De beheersdriehoek (korpsbeheerder, hoofdofficier van justitie en korpschef) heeft laten weten dat er vanuit het oogpunt van openbare veiligheid geen overwegende bezwaren zijn tegen het afmeren van een detentieboot.

Detentieboten zijn bedoeld als overbrugging voor de periode dat op diverse plaatsen in het land extra ce! llen worden gebouwd. Op de boot wo rden alleen mannen ondergebracht. (Zie ook de bijlage met de beantwoording van artikel 40 vragen van de fractie van Groen Links)

Naar verwachting biedt de detentieboot werkgelegenheid aan ongeveer 150 mensen. In het voortraject zijn andere locaties na bestudering niet haalbaar gebleken. Omliggende bedrijven zijn geïnformeerd.

Beschikbare bestanden
Beantwoording_artikel_40_RvO_vragen_GroenLinks.pdf Dordrecht, 4 mei 2006
Redactie
F.C. Langschmidt
afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 69 03
email fc.langschmidt@dordrecht.nl
Informatie
de heer H. Jansens
Dienst Justitiële inrichtingen
telefoon 06 - 53 67 70 96

mevrouw M. van Hummel
Rijksgebouwendienst
telefoon 06 - 52 31 26 14