BKWI


Effecten work-around Polis nader toegelicht donderdag, 04 mei 2006

Inmiddels worden de arbeidsverhoudingen over de maand januari getoond in Suwinet-Inkijk. Deze zijn afkomstig uit de Polisadministratie. Het gaat om gegevens die geleverd worden via een work-around. Deze tijdelijke keuze is gemaakt omdat de gebruikers van Suwinet-Inkijk anders tot tenminste 15 augustus moeten wachten op deze gegevens. Omdat het een tijdelijke situatie betreft zijn enkele opmerkingen met betrekking tot de kwaliteit en actualiteit op zijn plaats.

Wat betreft de kwaliteit is het volgende van belang: De getoonde gegevens zijn rechtstreeks afkomstig van de werkgevers. De invoer is voor hen nieuw en kan leiden tot niet volledig gevulde aangiften. In de huidige situatie vindt door het UWV geen controle plaats op deze aangeleverde gegevens. De niet gecontroleerde arbeidsverhoudingen zijn herkenbaar door de toevoeging `ongeverifieerde arbeidsverhouding' in Suwinet-Inkijk.

Om een beeld te geven van de huidige kwaliteit volgen hieronder enige percentages. Deze geven weer in hoeverre een specifiek gegeven van een arbeidsverhouding in Suwinet-Inkijk niet is gevuld omdat geen aanlevering plaatsvond. In totaal worden 5.892.543 arbeidsverhoudingen getoond verdeeld over 5.405.070 sofinummers.

Niet gevuld zijn:
o adres van de werkgever 3,3%,
o datum begin arbeidsverhouding 1,6%,
o sector OSV 1,6%,
o aard inkomstenverhouding 1,2%,
o soort inkomstenverhouding 1,2%,
o CAO 3,4%,
o contract onbepaalde tijd 1,3%,
o fase indeling Flexibiliteit en Zekerheid 97%, o indicatie aanvulling op uitkering 7,5%,
o indicatie vakantiebonnen toegepast 18,3%,
o indicatie verzekerd WAO 0%,
o indicatie verzekerd WW 0%,
o indicatie verzekerd ZW 0% en
o indicatie regelmatig arbeidspatroon 28,4%.

Met betrekking tot de actualiteit valt op te merken: Voor de nieuwe Loonaangiften is aan werkgevers gevraagd voor alle lopende en nieuwe arbeidsverhoudingen op 1-1-2006 een opgave te doen. De nieuwe aanleveringen geven de actuele situatie weer zoals werkgevers in hun eigen administratie hebben opgenomen.

Het merendeel van de arbeidsverhoudingen wordt dubbel getoond. Dit komt omdat de arbeidsverhoudingen uit de `oude' UWV registraties naast de nieuwe weergegeven worden.
Onderstaande voorbeeld verduidelijkt een en ander met betrekking tot de weergave in Suwinet-Inkijk:

Voorbeeld

Partij Werkgever/SZ-wet Van
Tot en met
UWV CENTR.ORG.VOOR WERK EN INKOMEN 01/01/2002 (ongeverifieerde arbeidsverhouding)
UWV USZO De Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen (CWI)
01/01/2002

In dit voorbeeld is de arbeidsverhouding bij UWV-USZO de `oude' informatie op Suwinet-Inkijk met als startdatum 01-01-2002. Het dienstverband bij UWV is de nieuwe aanmelding van dezelfde arbeidsverhouding. Hierbij ziet u overigens de melding `ongeverifieerde arbeidsverhouding'. Het komt overigens wel voor dat de begindatum van oud en nieuw van elkaar afwijken.