D66

Schriftelijke vragen van het lid Dittrich (D66) aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Justitie over steun aan politie en justitie in Suriname
Datum: 4 mei 2006

1. Is het waar dat de door Nederland aan Suriname toegezegde steun om gerechtelijke ambtenaren te detacheren op het laatste moment is ingetrokken? * Zo ja, wat is hiervan de oorzaak? 2. Bent u bereid in samenspraak met de Surinaamse autoriteiten te bezien in hoeverre Nederland Suriname behulpzaam kan zijn bij het verbeteren van de veiligheidssituatie van de Surinaamse bevolking ( effectieve misdaadbestrijding en verbetering slachtofferhulp) en bij het versterken van de naleving van de mensenrechten van bijvoorbeeld degenen die in voorarrest zitten of een gevangenisstraf moeten uitzitten?
3. Hoe beoordeelt u de berichten als zou er in Suriname een capaciteitsprobleem zijn bij de zittende magistratuur in relatie tot de opbouw van de Surinaamse rechtsstaat? Hoeveel rechters zijn er actief in Suriname en wat is hun leeftijd? Is er voldoende nieuwe aanwas van goed opgeleide rechters?

* Toespraak mr. Gerard Spong op Surinaams Mensenrechtencongres van 8 april 2006 in Amsterdam

4-5-2006 13:52