Vereniging Natuurmonumenten


Meer korhoenders op sallandse heuvelrug
04-05-2006

Stijgende lijn

Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben dit voorjaar 23 korhanen geteld in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Dat is het hoogste aantal sinds zes jaar. Vorig jaar telden de natuurorganisaties 13 hanen. In 2002 was er een historisch dieptepunt. Toen leverde de jaarlijkse voorjaarstelling slechts 8 hanen op. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn blij met het grotere aantal korhoenders. Toch blijft de populatie korhoenders vooralsnog kwetsbaar. Daarom gaan de natuurorganisaties hun heidebeheer nog beter afstemmen op de behoeftes van het korhoen. Ook andere vogels die op de grond broeden, zoals de nachtzwaluw, profiteren daarvan.

Afwisseling

Uit onderzoek dat bureau Alterra recent in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug uitvoerde, kwam naar voren dat het beheer van de heide nog beter kan worden toegesneden op de behoeftes van het korhoen. Het belangrijkste advies van Alterra is het vergroten van de variatie in het heidegebied. Hoe meer afwisseling van bijvoorbeeld hoge, oude heidestruiken en lage, jonge heideplantjes, des te meer insecten er in het gebied kunnen leven. Die vormen weer onmisbaar voedsel voor de korhoenkuikens, die de eerste weken uitsluitend van insecten leven. Daarnaast zijn ook zanderige plekken, plekken met een ruigere begroeiing met braam en distel, en graslandjes met veel kruiden van belang. Op zanderige plekken kunnen specifieke insecten als mierenleeuw en wilde bij leven. Ruigere stukken en ook kruiden zijn van belang als voedselbron voor volwassen korhoenders en voor de kuikens vanaf twee weken oud. Bosbes en vossebes tenslotte zijn ook een belangrijke voedingsbron voor het korhoen. Gelukkig zijn die volop aanwezig in het gebied. Ook vogels als boomleeuwerik, nachtzwaluw en roodborsttapuit en andere dieren, zoals vlinders en libellen, zandhagedis, gladde slang en ree profiteren van deze variatie.

Kleinschalig

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan daarom de komende jaren in het heidebeheer vooral kleinschalig te werk. Plaggen bijvoorbeeld gebeurt niet meer in grote stroken, maar met enkele vierkante meters tegelijk. De praktijk leert dat op afgebrande heide opvallend veel korhoenders zijn te vinden. Door de aanwezigheid van veel mineralen op zo'n afgebrand perceel, ontstaat in korte tijd een kruidenrijke begroeiing, waar de korhoenders graag foerageren. Dit jaar zullen daarom op drie plaatsen kleine stukken heide van een halve tot maximaal één hectare met opzet worden afgebrand. Bovendien laten de natuurorganisaties hier en daar de spontaan opkomende struiken en bomen staan en krijgen de heidestruiken meer kans om oud en hoog te worden. De scherpe overgangen tussen bos en heide worden geleidelijker gemaakt door hier en daar open plekken in de bosrand te kappen. Zo ontstaat een grotere lengte bosrand. Juist overgangen tussen verschillende soorten begroeiing leveren de grootste rijkdom aan planten en dieren op.

Kwaliteit

Het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug dankt zijn kwaliteit vooral aan de centrale open heide. Daar leven vogels als korhoen, nachtzwaluw, roodborsttapuit en andere kenmerkende dieren zoals heivlinder, zandhagedis en verschillen soorten zandloopkevers. Sinds het verschijnen van het Soortbeschermingsplan Korhoen van het Ministerie van LNV in 1991, hebben Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zich ingespannen om het leefgebied voor deze bedreigde vogel te vergroten en te verbeteren. Zo is de oppervlakte heide op de Sallandse Heuvelrug door het kappen van bos vergroot van 600 tot 1000 hectare. Er zijn maatregelen getroffen om de recreanten vooral in de randzones te ontvangen, buiten de kwetsbare centrale heide. Bovendien is de zogenaamde Toeristenweg die, dwars door de heide, de kortste verbinding vormt tussen Nijverdal en Holten, tussen 21.00 uur en 9.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Als belangrijk verbeterpunt voor de nabije toekomst zien de natuurorganisaties het tot stand brengen van een verbinding met omliggende cultuurgronden, omdat ook die van belang zijn als foerageergebied voor de korhoenders.

Voor nadere informatie...

...kunt u contact opnemen met Vereniging Natuurmonumenten, Agnes Kleinsmit, beheerder Salland, telefoon 06 - 21 87 87 92 of Jos Schouten, boswachter Salland, telefoon 06 - 54 29 52 49.