Politie Groningen

Politie lost vernielingen en brandstichtingen op

Bellingwolde, 04-05-2006 o Met de aanhouding van drie minderjarige verdachten heeft de politie diverse misdrijven in Bellingwolde opgelost.

Het gaat om twee jongens uit Bellingwolde van 14 en 15 jaar en een 16-jarige jongen uit Alteveer. In totaal zijn negen misdrijven opgelost. De strafbare feiten werden in twee weekenden in de maand april in Bellingwolde gepleegd. Het gaat om meerdere vernielingen, brandstichtingen en inbraken.

Strafbare feiten

In het weekend van 1 april braken de jongens in in een gebouwtje van de gemeente aan de Sportweg. Hier vernielden ze een ruit en spoten twee brandblussers leeg. Met twee motorkettingzagen en een jerrycan benzine gingen ze ervan door. Eén kettingzaag staken ze in brand, de andere lieten ze in de sloot achter. In het park nabij de Sportweg stichtten de jongens brand bij een houten bankje. Diezelfde avond staken ze op de Hoofdweg een auto en twee fietsen in brand. Even na middernacht gooiden de jongens een fles met brandende benzine op de oprit van een woning aan de Groene Kruislaan. Bovendien zijn de heren verantwoordelijk voor vernielingen van diverse brievenbussen aan de Hoofdweg en het in brand steken van een afvalbak bij het Dollard College.

In het weekend van 21 april maakten de jongens zich opnieuw schuldig aan strafbare feiten. Ze braken in in een schaftkeet aan de Blijhamsterweg en staken diverse autobanden lek aan de Nachtegaallaan.

Motief

De verdachten hadden geen motief voor hun strafbare gedragingen. De feiten werden over het algemeen willekeurig gepleegd. De drie verdachten gingen in wisselende samenstelling te werk.

Onderzoek

De politie kon de zaken oplossen door een uitgebreid buurtonderzoek, aanwijzingen van getuigen en de informatie, die door de buurtagenten was verzameld over de verdachten. Uiteindelijk konden de drie verdachten worden ingerekend. Aangezien het om minderjarige verdachten gaat, zijn ook de ouders ingelicht. Alle drie jongens zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee van hen zijn onder schorsende voorwaarden op vrije voeten gesteld. De 16-jarige jongen zit nog vast. De politie heeft het onderzoek afgerond.