Bloemencorso Aalsmeer


Thema 59ste corso bekendgemaakt: "BLOEMEN TONEN onze WERELD"

Een bloemrijke en muzikale wereldreis gaat het 59ste Aalsmeerse bloemencorso begin september maken. Dat bleek woensdag 3 mei tijdens een presentatie van de stichting Bloemencorso Aalsmeer in het Aalsmeerse gemeentehuis. Corsovoorzitter Arie Buijs legde uit dat in het thema 'BLOEMEN TONEN onze WERELD' de tonen staan voor de muziek die vanaf elke wagen zal klinken.

Verrassing voor vrijwilligers
Zowel het thema als de namen van de wagens van andere comités waren een verrassing voor de paar honderd corsovrijwilligers van de comités en werkgroepen. Nieuw is dit jaar dat alle zeventien comités zelf met een idee voor hun praalwagen konden komen. Vanuit gesprekken met de comités heeft ontwerper Hans Hoogerwerf van Team Zuidkoop schetstekeningen gemaakt voor elke wagen. Daarbij gaat het niet alleen om het decor, maar ook om de figuratie die de wagen tot leven moet brengen en de kleurstelling van de bloemversieringen die weer nauw bij het decor moeten aansluiten. De vrijwilligers kenden tot 3 mei alleen het ontwerp van hun eigen wagen. Woensdagavond zagen ze voor het eerst het hele corso in de context van het thema 'BLOEMEN TONEN onze WERELD'.

Klik hier voor de pdf met alle ontwerpen.

Muzikale wereldreis
Het Aalsmeerse bloemencorso rijdt van vrijdag 1 september tot en met zondag 3 september door de regio rond Aalsmeer. Vanwege de wereldreis die het corso tijdens deze parade maakt, is de voertaal van de titels op de wagens Engels. Dat is voor het eerst in de 59-jarige geschiedenis. De namen van de zeventien grote praalwagens zijn echter zó gekozen dat het decor en de bloemversieringen ook voor Nederlanders vanzelf spreken.
De wereldreis voert van noord naar zuid over de wereld: van Polar Ice bij de poolcirkel tot aan Dutch Down Under in Australië. En van oost naar west: van Chinese Dragon tot Cuba Libre. Maar ook van bovenaards tot onder de zeespiegel: van Out of this World in de ruimte tot Nemo's World op de bodem van de oceaan.

bekijk hier de presentatie van de ontwerpen

Naar Hoofddorp
Het Aalsmeerse bloemencorso keert dit jaar, op speciaal verzoek, (via Badhoevedorp) terug naar Hoofddorp. Daar werd twee jaar geleden ook al op zaterdagavond een verlicht corso gereden. Nieuw is dat in deze plaats nu ook zaterdagmiddag 2 september een zogeheten Corso Boulevard wordt gehouden met afwisselende optredens bij alle zeventien praalwagens. De Corso Boulevard werd vorig jaar voor het eerst in Aalsmeer gehouden op de afsluitende corsozondag en was direct een doorslaand succes. Op zondag 3 september zal daarom ook Aalsmeer weer kunnen genieten van een Corso Boulevard.
Het besluit om naar Hoofddorp te gaan en niet via Amsterdam te rijden is mede ingegeven door de moeilijke bereikbaarheid van het centrum van de hoofdstad en met name de Dam. De laatste jaren kon het centrum ook al niet worden aangedaan en reed het corso door buitenwijken van Amsterdam.

Decentraal opbouwen
Dit jaar zal geen beslag worden gelegd op de ruimten van de bloemenveiling Aalsmeer voor het in de bloemen steken van de praalwagens. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat de wagens toch al grotendeels in het groen en bloemen gestoken arriveren bij de VBA. Omdat een aantal jaren geleden de opening van het corso al verplaatst was naar het Aalsmeerse gemeentehuis, viel ook daar geen argument voor te vinden. Hoewel de gastvrijheid van de VBA altijd zeer op prijs is gesteld, gelden er in het veilinggebouw voorschriften die de opbouw van een corso niet bevorderen. Het corsobestuur buigt zich over plannen om tijdens de opbouwavond op donderdag 31 augustus, de decentrale opbouwlocaties met elkaar te verbinden

Prijzen tijdens opening
De opening van het corso zal op vrijdagavond 1 september, tijdens een verlicht corso, plaatsvinden op het Raadhuisplein in Aalsmeer. Voor het eerst zullen ook op dat moment de prijzen, ten overstaan van een duizendkoppig publiek, tijdens de passage worden uitgereikt.