SP Noord-Holland


BOB-regel ook voor burgemeesters

04-05-2006 o De burgemeester van Blaricum is betrapt in zijn auto met iets te veel alcohol-promillage in zijn bloed. De reactie van de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland: burgemeesters en wethouders moeten zich laten vervoeren met dienstauto's en taxi's, dan gebeurt zoiets niet.

Overheidsbestuurders hebben inderdaad de beschikking over dienstauto's met chauffeurs. De kosten ervan zijn voor de belastingbetaler. Het is de vraag of de bestuurder daar dus gebruik van moet maken. De SP vindt dat de gage van bestuurders voldoende is om voor eigen vervoer te zorgen. Zoveel mogelijk voor eigen vervoer zorgen zou in ieder geval het uitgangspunt moeten zijn van elke overheidsbestuurder.

Bestuurders hebben bovendien een voorbeeldfunctie en horen zich te realiseren dat algemene regels, zoals met 2 of meer biertjes in de buik niet achter het stuur, ook voor hen gelden. Harry Borghouts lijkt met zijn opmerking te bepleiten dat bestuurders zich ongelimiteerd mogen bezatten, als ze maar van de dienstauto gebruik maken en zich laten rijden op kosten van de Noord-Hollander.