Herdenkingsbijeenkomst voor jongeren in het Concertgebouw

Podium

Op donderdag 4 mei 2006 vindt het jaarlijkse 4 mei concert plaats in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Aansluitend op de dodenherdenking organiseert Stichting 4 mei Concert voor de vijfde achtereenvolgende keer een concert dat aansluit bij de betekenis van deze dag.

Het concert wordt voorafgegaan door een bijeenkomst voor jongeren van 14-24 jaar, die om 19.30 uur in het Concertgebouw begint. De jongeren krijgen een inleiding door een musicus uit de Amsterdam Sinfinietta over de composities en zijn voorbereiding. Om 20.00 uur wordt de dodenherdenking gezamenlijk met de musici gevolgd op een groot scherm met life verbinding met de Dam. Daarna vindt een gesprek tussen jongeren en de vluchteling/schrijver Vamba Sherif uit Liberia plaats. Over de betekenis van dodenherdenking en vrijheid.

Op de website herdenk.nu is tevens een educatieve component te vinden, waarmee leraren voortgezet onderwijs een les over klassieke muziek en het thema Vrijheid kunnen geven, als voorbereiding op 4 mei.

Op het programma van het 4 mei concert staan werken van Honegger en J.S. Bach, uitgevoerd door Amsterdam Sinfonietta o.l.v. concertmeester Candida Thompson. Bachs Goldberg-variaties, oorspronkelijk geschreven voor solo klavier, worden uitgevoerd in een versie voor strijkorkest (bewerking van Dmitry Sitkovetsky). Aansluitend staat Arthur Honeggers Tweede symfonie op het programma.

Het concert begint om 21.15 uur en duurt zonder pauze ongeveer een uur. De toegangsprijs is laag (7,- euro) en voor jongeren gratis. Dit is mogelijk dankzij de bijdrage van verschillende organisaties die dit initiatief een warm hart toedragen: ABN AMRO, Stichting Democratie en Media, De Nederlandsche Bank, St. Elise Mathilde Fonds, Ernst & Young, Hogeschool van Amsterdam, IBM Nederland N.V., PricewaterhouseCoopers, Wolters Kluwer, 3M ESPE.

Kaarten à 7,- euro kunnen telefonisch, via de website of aan de kassa van het Concertgebouw gekocht worden. Reserveerlijn: 020-6718345 (dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur), kassa (dagelijks tussen 10.00 en 19.00 uur), website: www.concertgebouw.nl. Jongeren kunnen zich aanmelden via www.herdenk.nu.