Gemeente Leiden

Resten Romeinse weg gevonden in Roomburg Leiden

Archeologen van de gemeente Leiden hebben tijdens recente opgravingwerkzaamheden in de wijk Roomburg in Leiden resten gevonden van een Romeinse weg. De resten werden opgegraven in de grond van de bocht van de Hoge Rijndijk en de Willem van der Madeweg. De vondsten dateren globaal uit de 2e eeuw na Chr. Nadat de vondsten zijn schoon gemaakt kan op basis van dendrochronologisch onderzoek (jaarringenonderzoek) van het hout de exacte datering worden bepaald.

De archeologen van de gemeente hebben een deel van de fundering van de weg opgegraven die bestond uit grote houten palen. Hierop zat een pakket klei van zo'n veertig cm dik met daarin grote brokken steen. In de klei was allerlei afval uit de Romeinse (ca. 50 - 270 na Chr.) tijd terecht gekomen: stukken aardewerk, weefgewichten, maalsteen en bouwmateriaal. Bovenop de klei moet het eigenlijke wegdek hebben gelegen, maar dat is er in de loop der tijd afgespoeld en naast de weg terechtgekomen. Het wegdek bestond uit kleine kiezeltjes en schelpjes die in een drassige laag naast de weg zijn terug gevonden. In 2003 zijn in dit deel van Roomburg proefsleuven gegraven en toen werd al een deel van de weg ontdekt. Intensief onderzoek was destijds echter niet mogelijk omdat er een hogedruk gasleiding over het terrein liep en er geen opgravingen in de buurt daarvan mogen plaatsvinden.

De afgelopen jaren is er veel archeologisch onderzoek gedaan in Roomburg. Hierbij is ontdekt dat er ook resten van een Romeins castellum (legerkamp) in de bodem zitten. Er zijn delen gevonden van een vlakbij het castellum gelegen burgernederzetting en delen van het kanaal van Corbulo. Het castellum maakte onderdeel uit van de verdedigingslinie van het Romeinse Rijk waarvan de grens langs de Oude Rijn liep. De verschillende forten langs de Oude Rijn waren met elkaar verbonden door een weg, ook wel de limesweg genoemd. In West-Nederland is deze weg al op een paar plaatsen onderzocht zoals in Valkenburg en Katwijk. In Leiden is hij nog niet eerder opgegraven en daardoor is het niet bekend waar hij precies heeft gelopen. Wel is bekend dat de weg door de poorten van het castellum liep.

Nadere informatie:
Bert van den Ham, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88..


---- --