D66

Schriftelijke vragen van het lid Dittrich (D66) aan de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken over de wijze waarop de Israëlische autoriteiten een uitreisverbod opleggen aan Nederlanders en/of hun kinderen dan wel hen verplichten een hoge waarborgsom te betalen alvorens zij tijdelijk uit Israël mogen vertrekken Datum 4 mei 2006

1. Hoeveel gevallen zijn de ministers (bijvoorbeeld via de Nederlandse ambassade in Tel Aviv) bekend van Nederlanders die een conflict hebben met hun voormalige Israëlische partner over een bezoekregeling van hun gezamenlijke in Israël wonende kinderen en die het door de Israëlische rechter verboden is om met hun kinderen Israël te verlaten om voor familiebezoek naar Nederland te komen?
2. Waarom weigert u contact op te nemen met de Israëlische autoriteiten om te bezien of de uitreisverboden voor kinderen van Nederlandse onderdanen ongedaan kunnen worden gemaakt?* 3. Onderschrijft u de interpretatie van professor William Duncan ( plaatsvervangend Secretaris-Generaal van het permanente bureau van de Haagse conferentie voor internationaal privaat recht) tot uitvoering van het verdrag van internationale kinderontvoeringen, dat art. 21 van het Haags Verdrag het kind de mogelijkheid biedt om contact met zijn grootouders in een ander land te hebben? Zo nee, waarom niet? 4. Is de Nederlandse Centrale Autoriteit bereid de Israëlische Centrale Autoriteit om bijstand te vragen ten einde kinderen van Nederlandse onderdanen, die in Israël wonen en die de in Nederland wonende familie willen bezoeken, daartoe onbelemmerd in de gelegenheid te stellen?
5. Onderschrijft u mijn mening dat de in 1996 gesloten Conventie m.b.t. de rechten van Kinderen aan de verdragsluitende staten de verplichting oplegt om mee te werken aan het effectueren van bezoekrechten van kinderen aan hun in een ander land wonende familie? Waarom heeft de Nederlandse regering nog steeds geen voorstel tot goedkeuring van deze Conventie aan de Tweede Kamer voorgelegd? 6. Welke andere mogelijkheden buiten de verdragen om wilt u gebruiken om de positie van de kinderen van Nederlanders in Israël die met een uitreisverbod of een eerst te betalen hoge waarborgsom zijn geconfronteerd, te kunnen helpen?

* zie brief 10 April 2006, 5410663/06/DJJ

4-5-2006 15:32