Gemeente Hardenberg


Internetpanel Hardenberg: tevredenheid over woon- en leefomgeving

Veel meer deelnemers dan verwacht

Er heerst over het algemeen tevredenheid over de woon- en leefomgeving in de gemeente Hardenberg. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste peiling onder de 655 leden van het Internetpanel Hardenberg. Tevredenheid geldt ook voor de gemeentelijke informatiemedia, zoals als de wekelijkse advertentie en de internetsite.

De eerste peiling van het Internetpanel Hardenberg werd begin april uitgevoerd. In totaal werden toen 3500 inwoners van 18 jaar en ouder aangeschreven. De verwachting was dat zich vervolgens 400 tot 500 deelnemers zouden aanmelden. Dat bleken er uiteindelijk 655 te zijn.

Woonomgeving

De leden van het Internetpanel Hardenberg zijn over het algemeen tevreden over de eigen woon- en leefomgeving. Grote tevredenheid is er over het uiterlijk van de woonomgeving in het algemeen, de kwaliteit van de groenvoorzieningen, het ophalen van het huishoudelijk afval en de kwaliteit van de straatverlichting. Iets meer dan de helft van de panelleden is tevreden over themas als parkeervoorzieningen en speelvoorzieningen voor kinderen. Over het onderhoud van groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, wegen en fietspaden is ook iets meer dan de helft tevreden. Aandachtspunt is in ieder geval de overlast van hondenpoep.

Buitengebied

95 procent van de panelleden is over het algemeen zeer tevreden over de kwaliteit van het buitengebied. Tevreden is men ook over aspecten als fiets- en wandelmogelijkheden, de toegankelijkheid van het buitengebied en natuurgebieden, de hoeveelheid groene ruimte en de veiligheid van fietsroutes. De aanwezigheid van zwerfvuil in het buitengebied is een aandachtspunt.

Communicatiemiddelen

93 procent van de panelleden zegt de gemeentelijke informatierubriek in weekblad de Toren te kennen. Tweederde van hen leest de rubriek wekelijks. Nog eens 14 procent doet dat tenminste eens per maand. Een ruime meerderheid van het Internetpanel vindt de leesbaarheid van de rubriek redelijk tot goed. Het onderdeel officiële mededelingen (zoals bouwvergunningen en bestemmingsplannen) wordt het vaakst genoemd als belangrijk onderwerp. Daarna vinden de lezers themas belangrijk als werkzaamheden aan de weg en informatie over voorlichtings- en inspraakbijeenkomsten. In het algemeen worden de informatiepaginas gewaardeerd met een 6,8.

Internet

Tweederde van de panelleden kent de website van de gemeente Hardenberg. Iets meer dan de helft van hen heeft de site in het afgelopen jaar bezocht. De leesbaarheid van www.hardenberg.nl wordt door een ruime meerderheid als goed beoordeeld. De navigatie van de site is volgens zon 20 procent van de panelleden voor verbetering vatbaar. In het algemeen krijgt de website het rapportcijfer 6,9.

Participatie

Het Internetpanel Hardenberg is een nieuwe aanvulling op de vormen van participatie, die door de gemeente al worden ingezet. Wie inmiddels meedoet aan het Internetpanel wordt gevraagd in 2006 en 2007 gemiddeld vier keer per jaar via de website van de gemeente een vragenlijst in te vullen. Als een nieuwe peiling online staat, krijgt men daar automatisch bericht van. Vervolgens heeft men ongeveer 10 dagen de tijd om de vragenlijst in te vullen. Bij actuele themas kan ervoor worden gekozen om tussentijds een extra peiling te houden. Het voordeel van een internetpanel is namelijk dat de resultaten binnen korte tijd beschikbaar zijn. Zowel college, gemeenteraad als ambtelijke organisatie kunnen gebruik maken van het internetpanel om informatie boven tafel te krijgen.

Publicatie

De resultaten van de eerste peiling zijn beschikbaar gesteld aan de deelnemers. De uitkomsten gaan ook naar het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie en worden bovendien gepubliceerd op www.hardenberg.nl. De volgende peiling volgt begin juni. De huidige deelnemers krijgen daarvan automatisch bericht.