Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

04-05-2006

Uitspraak van het Tuchtcollege Zwolle

Nalatigheden en fouten rondom toediening IV-medicatie De aangeklaagde verpleegkundige heeft een patiënt via zijn infuus het narcosemiddel Propofol toegediend in plaats van het antibioticum Cyproxin. De patiënt is hierdoor overleden. De Propofol was door een reeks voorafgaande fouten en nalatigheden ten onrechte op de afdeling terecht gekomen en stond naast de Cyproxin in de onderste la van de medicijnkar. Beide verpakkingen en flesjes lijken op elkaar. De verpleegkundige heeft niet gecontroleerd welk medicijn zij aansloot op het infuus.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwijt de verpleegkundige dat zij de medicatie heeft aangehangen zonder de verpakking en het flesje te controleren. Het Regionaal Tuchtcollege Zwolle oordeelt dat de verpleegkundige ernstig heeft gefaald door vereiste controles niet uit te voeren en berispt de verpleegkundige. Bij het opleggen van deze maatregel heeft het College o.a. rekening gehouden met het feit dat sprake was van een keten van fouten en nalatigheden.

De beschrijving van deze uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Zwolle is op 3 mei ingevoerd in de databank tuchtrecht van het LEVV

naar de beschrijving van de uitspraak
« Terug naar tuchtrecht