Berenschot

p e r s b e r i c h t

Verkenning Berenschot:

Netwerken in zorg veelbelovend alternatief overname of fusie

Utrecht, 4 mei - Binnen de gezondheidszorg is een keuze voor samenwerking vaak een goed alternatief voor overnames of fusies. Het gebeurt regelmatig dat te snel wordt besloten tot een volledig samengaan, terwijl onzeker is of een dergelijke ingreep daadwerkelijk tot voordelen leidt. Een veelbelovend alternatief is het organiseren van netwerken binnen de zorgsector. Dat alternatief verkeert nog in een 'oefenstadium' en verdient het om verder te worden verkend en uitgewerkt.

Dat schrijven Leo Broekman en Theo Camps in hun door Wolters Kluwer uitgegeven verkenning 'Organisatienetwerken in de zorg'. Broekman is senior managing consultant bij Berenschot Zorg. Camps is bestuursvoorzitter van Berenschot en hoogleraar aan Tias Business School van de Universiteit van Tilburg.

De combinatie van publieke en private belangen maakt de zorgsector tot een van de belangrijkste sectoren binnen onze economie. Een sector die goed is voor 10% van het bruto nationaal product, 40 tot 50 miljard euro omzet en werk voor 800.000 mensen. Binnen de sector is er volgens Broekman en Camps sprake van ketens, maar de meeste daarvan zijn geen echte netwerken.Veelal gaat het om hiërarchische aansturings- en coördinatiemechanismen met duidelijke structuren. Dergelijke mechanismen staan zelden open voor het toetreden van nieuwe partijen en kennen slechts een beperkte lenigheid. De zorgsector loopt tegen organisatorische en juridische grenzen aan. De huidige omvorming van ziekenhuisstichtingen naar 's is wat dat betreft een duidelijk signaal.

De auteurs pleiten nadrukkelijk voor meer flexibele organisatievormen. Het denken in netwerkstructuren zal volgens Broekman en Camps leiden tot nieuwe antwoorden op de zorgvraag van de patiënt. Zij pleiten er voor de komende tijd terdege aandacht aan dergelijke structuren te besteden. Al was het alleen maar vanwege de komst van nieuwe toetreders op de markt, een toenemende druk op de financiering, de mondiger en veeleisender wordende patiënt en de komst van nieuwe technologieën.

De door Broekman en Camps geschreven verkenning bevat zeven interviews met professionals uit de zorgsector onder wie Michel van Schaik (Rabobank), Guus van Montfoort (Achmea), Dick Herfst (Zorggroep Zuid-Gelderland) en Jack Thiadens (Martini Ziekenhuis). 'Organisatienetwerken in de zorg' is uitgegeven door Wolters Kluwer. ISBN 9013036511.