Openbaar Ministerie

Heropening onderzoek moord 1999

Rotterdam, 4 mei 2006

Het onderzoek naar een moord in de Benthuizerstraat in Rotterdam in 1999 is officieel heropend. Het Openbaar Ministerie had de rechter-commissaris begin maart gevraagd een gerechtelijk vooronderzoek te openen nadat nieuwe informatie over de moord was binnengekomen.

Slachtoffer van de moord was een 46-jarige Rotterdammer. Hij werd op 9 september doodgeschoten in zijn winkel in de Benthuizerstraat. Intensief onderzoek wees destijds wel in de richting van bepaalde verdachten, maar er was onvoldoende bewijs om de zaak aan de rechtbank voor te leggen. Op verzoek van de raadsman van één van de verdachten werd het onderzoek in september 2005 officieel gesloten.

Daarna kwamen diverse nieuwe verklaringen binnen bij het Openbaar Ministerie. Onder andere de nieuwe echtgenoot van de toenmalige vrouw van het slachtoffer legde een verklaring af. Dat gebeurde in Costa Rica waar man en vrouw tegenwoordig wonen. Via het programma van Peter R. de Vries kwam die verklaring bij politie en justitie.

De officiële heropening van het onderzoek betekend onder andere dat getuigen gehoord kunnen worden door de rechter-commissaris. Nederland heeft geen rechtshulpverdrag met Costa Rica en dat bemoeilijkt op dit moment de mogelijkheden van politie en justitie ter plaatse betrokkenen te horen. De verdachten zullen internationaal gesignaleerd worden.