GroenLinks

Gedragscode voor Europese lobbyisten

3 mei 2006

In het kader van het zogeheten 'Europees Transparantie Initiatief ' presenteerde de Europese Commissie woensdag een voorstel voor een gedragscode voor lobbyisten. Ook moet er een openbaar register komen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt de plannen een stap voorwaarts, maar ze gaan lang niet ver genoeg.

Europees Commissaris Kallas, verantwoordelijk voor fraudebestrijding en administratieve zaken kiest namelijk voluit voor de weg van zelfregulering. Volgens Buitenweg moet registratie verplicht worden en dient de Europese Commissie zelf een gedragscode voor te stellen in plaats van dat over te laten aan de lobbyisten.

In Brussel lopen circa 15.000 lobbyisten rond, die volgens de Europese Commissie vaak zeer nuttig werk verrichten en aanzienlijke invloed hebben op hoe Europese wetgeving tot stand komt. Maar er zijn ook misstanden. Vooral de milieubeweging roerde zich vorig jaar toen zij chemische bedrijven ervan beschuldigden Europese ambtenaren te intimideren bij de totstandkoming van de chemicaliënwetgeving REACH. Ook zijn er gevallen bekend van bedrijven die zich verschuilen achter organisaties die zogenaamd het maatschappelijk belang dienen.

Alter-EU, een alliantie van NGO's die meer transparantie bepleit, is niet te spreken over de plannen van de Commissie. De twee branche-organisaties van Europese lobbyisten daarentegen zijn zeer tevreden.

Zie ook


* website Alter-EU

«