Gemeente Breda

Plannen voor Breda-Oost hebben gering effect op milieu

Plannen voor ontwikkeling van woningbouw en een bedrijventerrein in Breda-Oost hebben een geringe invloed op het milieu. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Milieueffectrapportage (MER) Breda-Oost die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Het college stelt nu de gemeenteraad voor de MER Breda-Oost te aanvaarden.

In de MER zijn de effecten van mogelijke ontwikkelingen op de gebieden woningbouw en bedrijventerreinen voor alle relevante milieuthemas in kaart gebracht. De gemeente heeft deze effecten laten vergelijken met de situatie als er geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Het structuurplan van de gemeente voor dit gebied bevat maatregelen die negatieve effecten van de toenemende verstedelijking verkleinen. Zo komt er onder andere een geluidswal langs een deel van de snelweg A27/A58 en wordt uitgegaan van bescherming en versterking van landschappelijke waarden in de tussengebieden.

Onderzochte alternatieven
In de MER zijn drie alternatieven onderzocht:

* het Voorkeursalternatief, oftewel het maximumalternatief. Dit alternatief gaat uit van maximaal 1.000 woningen en maximaal 90 hectare bedrijventerrein ten zuidoosten van Bavel, maximaal 3.000 woningen bij Tervoort, maximaal 80 hectare bedrijventerrein bij Lijndonk en de aanleg van een ecologische zone. Die ecologische zone dient als groene buffer tussen de verschillende woongebieden en verbindt de natuurgebieden in het noorden en zuiden van het plangebied met elkaar;

* het Alternatief Bavel-Zuid realiseert alleen de 1.000 woningen, het bedrijventerrein van 90 hectare en de ecologische zone;
* het Meest Milieuvriendelijke Alternatief komt in grote lijnen overeen met het Voorkeursalternatief. Hierbij vervalt het bedrijventerrein bij Lijndonk, wordt een deel van het bedrijventerrein bij Bavel (ten zuiden van de A58 op het grondgebied van de gemeente Alphen-Chaam) gerealiseerd en komen er minder woningen bij Tervoort. Daarnaast bevat dit alternatief een andere ontsluitingsvariant en aanvullende maatregelen om negatieve effecten te beperken.

Breda neemt de resultaten van de MER als eerste mee in het woningbouwproject aan de Roosbergseweg/Daalakker. Daarna gebruikt de gemeente de resultaten voor verdere plannen voor de uitbreiding van Bavel en het structuurplan Lijndonk/Tervoort.

Verdere procedure
De Milieueffectrapportage Breda-Oost wordt besproken in de commissievergadering van 16 mei aanstaande. Aanvaardt de gemeenteraad in haar vergadering van 1 juni het rapport, dan gaat het inspraaktraject voor zowel de MER Breda-Oost als voor het woningbouwplan aan de Roosbergseweg/Daalakker van start. De inspraakperiode duurt zes weken. Vervolgens beoordeelt de Commissie voor de MER het rapport en betrekt daarbij alle ingekomen inspraakreacties. De resultaten uit de MER zullen een rol spelen bij de uitwerking van de verdere plannen en komen bij de reguliere ruimtelijke ordeningsprocedures opnieuw aan de orde. Daarbij is ook weer inspraak mogelijk.

Breda, 04 mei 2006

Te downloaden:

* samenvatting MER Breda Oost.pdf