Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

Doetinchem maakt werk van reïntegratie


- 4 mei 2006 -
Met ingang van 1 mei 2006 gaat de gemeente Doetinchem samenwerken met vijf nieuwe reïntegratiebedrijven om mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werk te helpen. Eén van de vijf reïntegratiebedrijven is Werkvoorzieningschap Wedeo. Wedeo gaat daarbij werken met het programma Direct Werk.

Doel van Direct Werk is zoveel mogelijk voorkomen dat nieuwe werklozen gebruik moeten maken van een bijstandsuitkering. Redelijk tot goed bemiddelbare werklozen die zich bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) melden voor een bijstandsuitkering, krijgen in plaats van een uitkering een dienstverband voor drie maanden bij Wedeo. Tijdens die drie maanden krijgen zij een programma aangeboden van werk, sollicitatietraining en eventueel aanvullende training of scholing. Wedeo begeleidt deze werkzoekenden en bemiddelt hen naar regulier werk.
Zowel de politiek als de ambtelijke organisatie verwachten veel van Direct Werk. Jaarlijks melden zich plusminus 400 werklozen bij het CWI die recht hebben op een bijstandsuitkering. Geschat wordt dat zo'n 160 personen daarvan in aanmerking komen voor Direct Werk en dat daarvan 100 personen (62,5%) uiteindelijk geen gebruik hoeven te maken van een bijstandsuitkering. Behalve met Wedeo gaat de gemeente Doetinchem samenwerken met Randstad Rentree voor de uitvoering van detacheringsbanen en reïntegratietrajecten, met Agens voor de uitvoering van basisvaardighedentrajecten en bij AOB Compaz koopt de gemeente verzuimbegeleiding en medische deskundigheid in.

Actief blijven staat voorop
Werklozen die niet direct bemiddelbaar zijn, kunnen een uitkering aanvragen. Deze bijstandsgerechtigden zijn vervolgens aangewezen op een van de andere trajecten uit het nieuwe beleid. Het behoud van arbeidsritme en het opdoen van werkervaring staan centraal bij alle trajecten. Wie in staat is te werken, wordt geacht om met behoud van uitkering te gaan werken op een leerwerkplek. Daarvoor wil de gemeente Doetinchem een netwerk opbouwen van lokale en regionale werkgevers die bereid zijn om werklozen werkervaring te laten opdoen in hun bedrijf. Ook van mensen die (nog) niet in staat zijn tot werken, wordt een actieve bijdrage verwacht. De klantmanagers van de gemeentelijke afdeling werk, inkomen en zorg zullen hen doorverwijzen om maatschappelijk zinvolle activiteiten te gaan verrichten.

Nieuw beleid naar aanleiding van evaluatie
Een evaluatie in 2005 wees uit dat de inspanningen om bijstandsgerechtigden uit te laten stromen naar werk te weinig resultaat opleverden. Die magere resultaten zijn voor de gemeente Doetinchem aanleiding geweest om een geheel nieuw reïntegratiebeleid te ontwikkelen.