Ministerie van Defensie

04-05-2006 16:46

Journalisten welkom in uruzgan

Foto: Hennie Keeris - Na het uitspreken van de herdenkingsrede vond een kranslegging plaats bij de gedenksteen aan de gevel van poort.
De Nederlandse journalisten zijn welkom bij Task Force Unicorn in de Afghaanse provincie Uruzgan. Defensie censureert hun berichten niet. Ze moeten echter begrijpen dat het niet de bedoeling is dat zij met hun berichtgeving de levens van militairen op het spel zetten.

Dat stelde minister Kamp vanmorgen op de jaarlijkse herdenking van Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De bewindsman sprak de herdenkingsrede uit die ditmaal voor een groot gedeelte was gewijd aan de verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Die is volgens hem een van de fundamenten van de democratie.

"Door die vrijheid bestaat de mogelijkheid om meningen naar voren te brengen waar anderen het fundamenteel mee oneens zijn. Als die mogelijkheid niet bestaat, is de democratie niet meer dan schijn. Maar er zijn ook grenzen. Het is niet toegestaan aan te zetten tot haat, tot discriminatie of tot geweld. Ook is het niet toegestaan opzettelijk te beledigen.â De vrije meningsuiting mag echter geen vrijbrief worden om iemand nodeloos te kwetsen, zo hield hij zijn gehoor voor.

En wat de komende missie in Uruzgan betreft: "Laten we bedenken dat de tegenstander in Zuid-Afghanistan maar op één manier van ons kan winnen, en dat is door ons te laten denken dat de missie en de doelstelling ervan de risico's niet waard zijn. Wij zullen echter niet wijken, want wij weten: de grondrechten zijn onze inzet waard. Zoals ze dat ook waard waren in het verleden dat wij vandaag op de 4de mei herdenken.â