Politie Haaglanden

extra persberichten 4 mei

Haaglanden, 04-05-2006

Verdachten babbeltrucs aangehouden

Rijswijk Op dinsdag 25 april om 12:45 uur werden in een winkel in het winkelcentrum In de Bogaard twee Hagenaars (19 en 22) jaar aangehouden. Beide verdachten trachtten in een elektronicawinkel goederen aan te schaffen met een giropas. Het winkelpersoneel vertrouwde de zaak niet en schakelde de politie in. Beide mannen werden hierop aangehouden door de inmiddels ter plaatse gekomen politie. Aan het bureau bleek dat de giropas waarmee de mannen trachtten te betalen bij een babbeltruc op dinsdag 25 april bij een 74-jarige vrouw uit Den Haag was weggenomen. Beide verdachten werden op 28 april voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten momenteel in voorlopige bewaring.

Uit het vervolg onderzoek dat volgde werden op woensdag 3 mei in Den Haag twee Hagenaars aangehouden (35 en 27 jaar). Beide mannen worden er van verdacht de daadwerkelijke babbeltruc bij de 74-jarige vrouw te hebben gepleegd. Beiden mannen worden op vrijdag 5 mei voorgeleid bij de rechter-commissaris. Politie Haaglanden onderzoekt of de verdachten betrokken zijn bij meerdere babbeltrucs in de regio Haaglanden. Zij sluit hun betrokkenheid bij dergelijke zaken niet uit.

Politie Haaglanden vraagt nadrukkelijk niet op verzoeken aan de deur in te gaan. De politie geeft aan dat agenten nooit naar giropassen en/of pincodes vragen. Dat geld tevens voor de Postbank en andere bankinstellingen. Bovendien wijst zij erop dat politiepersoneel altijd zich gevraagd en ongevraagd kan legitimeren. Bij twijfel kunt u bellen met 0900 8844.

Politieagent moet zich kunnen verantwoorden

Den Haag - Een politieambtenaar moet zijn optreden altijd kunnen verantwoorden. Als door zijn toedoen iemand komt te overlijden, zal hij zich net als elke burger ook voor de rechtbank moeten kunnen verantwoorden. Het is aan de rechtbank om in het concrete geval recht te spreken. Vanzelfsprekend respecteert de korpsleiding het oordeel van de onafhankelijke rechter.

Dat zegt korpschef mr. G. Bouman in een reactie op de veroordeling van een 38-jarige hoofdagent van het Korps Haaglanden. De hoofdagent werd donderdag veroordeeld wegens overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Bij een ongeval op de Nieuwe Parklaan op 24 juni 2005 kwam hierdoor een collega van het korps om het leven.

Overvaller woning aangehouden

Rijswijk Op dinsdag 2 mei werd in Den Haag een 36-jarige man zonder woon of verblijfplaats aangehouden. De man was betrokken bij een mishandeling op de Loosduinseweg waarbij hij 19-jarige Hagenaar zonder enige aanleiding in het gezicht sloeg, waarna hij door politiepersoneel werd aangehouden. De man verzette zich bij zijn arrestatie hevig en moest worden gepepperd.

Uit onderzoek bleek dat de man gezocht werd voor een overval op een woning in Rijswijk. Op 18 augustus 1999 werd een 72-jarige inwoonster in haar woning aan de Nassaulaan door een man overvallen. De man belde destijds aan en bood de niets vermoedende vrouw een bos bloemen aan. Toen zij de deur wilde sluiten omdat zij het toch niet vertrouwde duwde de man haar naar binnen en sloot de man haar op in een toilet. De man plaatste een zware kast voor de toiletdeur zodat de vrouw ook niet kon ontsnappen. Met grote moeite wist de vrouw zichzelf uiteindelijk te bevrijden.

Uit het technisch onderzoek bleek dat in de woning van de vrouw een vingerafdrukken werden aangetroffen die uiteindelijk afkomstig waren van de 36-jarige verdachte. Al die jaren wist de verdachte uit handen van de politie te blijven totdat hij op 2 mei tegen de lamp liep.

De verdachte wordt op 5 mei voor de rechter-commissaris geleid. Het slachtoffer is in september 2003 overleden.

Vrouw gewond bij overval

Delft - Op donderdag 4 mei om 08.50 uur is bij een overval op een winkel aan de Mutatuliweg een 44-jarige vrouw uit Delft gewond geraakt. Het slachtoffer werd in haar winkel bedreigd door twee mannen waarbij zij op haar hoofd is geslagen. Door tussenkomst van een klant in de winkel werd erger voorkomen en gingen de daders zonder buit ervandoor. Het slachtoffer is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.
Signalement dader 1 lichtgetint uiterlijk met zwarte schipperstrui; dader negroide uiterlijk met donkere kleding. De politie verzoekt getuigen zich te melden bij politiebureau Delft of telefonisch 0900 - 88 44. Rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen

Den Haag Bij een snelheidscontrole op woensdag 3 mei tussen 18:00 en 23:00 uur op de Loosduinsekade werden twee bestuurders uit Den Haag betrapt die respectievelijk 97 en 92 km per uur reden (maximumsnelheid bedroeg 50 km/u). Saillant detail was dat beide bestuurders nog maar zeer kort hun rijbewijs hadden, namelijk 1 dag. Beiden bestuurders kregen een zogenaamd strafpunt op hun rijbewijs. Bij drie strafpunten wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Op woensdag 3 mei tussen 19:45 uur en 23:00 uur werden bij een snelheidscontrole op de Binckhorstlaan eveneens twee automobilisten aangehouden. Een 21-jarige Hagenaar reed 118 km per uur en een 20-jarige Hagenaar reed 120 km per uur. Van beiden Hagenaars werd het rijbewijs ingevorderd.

Gordel controle

Rijswijk Op donderdag 3 mei vanaf 14.00 controleerde Politie Haaglanden automobilisten en passagiers op het dragen van de autogordel. De controles vonden plaats van 14.00 tot 15.00 uur op de Huis te Landelaan ter hoogte van het zwembad De Put en van 15.00 uur tot 16.00 uur op de Generaal Spoorlaan ter hoogte van de Minister van Tempellaan. In totaal werden er 20 automobilisten bekeurd. Aan circa 350 automobilisten werd een gordelwuppie uitgereikt. 48 kinderen die netjes achterin de gordel zaten kregen een het bekende gordeldier Goochem uitgereikt. De gordelcontroles zijn belangrijk, want bij een ongeval werkt de autogordel levensreddend en letselbesparend. De Gordel hangt er niet voor de sier!