Gemeente IJsselstein


Kleurige Galgenkamptunnel
donderdag, 04 mei 2006 - 16:45 CET

Wethouder Lappee heeft 26 april de laatste tegel aangebracht in de opgeknapte Galgenkamptunnel. Jongeren hebben de donkere tunnel betegeld met kleurige tegeltjes. De tunnel heeft nu een nieuwe frisse en vooral veilige uitstraling.

Wethouder Hans Lappee brengt samen met een van de scholieren die de tunnel hebben betegeld, de laatste tegel aan. De Galgenkamptunnel loopt onder de Utrechtseweg en vooral fietsers tussen IJsselstein en Nieuwegein maken veel gebruik van deze tunnel. Doordat jongeren de muren regelmatig bespuiten met graffity, de verlichting stuk was en het groen om de tunnel verwilderd, geeft het aan doorgaand (langzaam) verkeer en omwonenden een onveilig gevoel.

De jongeren die in de Galgenkamptunnel aan het werk zijn geweest, zijn leerlingen van het SPBU*. Een bewuste keuze om deze klus door jongeren te laten doen. Het is een goede praktijk oefening voor hun opleiding en zij geven naar leeftijdgenoten een signaal dat het leuk is iets moois te maken en dan vooral óók mooi te houden. In de toekomst zal dit met de tegeltjes bovendien gemakkelijker zijn. Ze zijn voorzien van een coating waardoor ze gemakkelijk schoon te vegen zijn en aanplakbiljetten hechten niet op de tegeltjes.

De groep scholieren samen met de begeleider van de school, de wethouder en de medewerker van de gemeente die het plan heeft bedacht De tegeltjes, lijm en voegmiddel zijn voor een zéér voordelige prijs geleverd door de firma De Boo uit Utrecht. Zij ondersteunen hiermee een goed initiatief om samen met jongeren iets moois neer te zetten.

Ondertussen is het groen bijgewerkt en ook de verlichting in de tunnel is vervangen. In de toekomst zal de renovatie van de tunnel de gemeente een fikse besparing op de post Onderhoud opleveren.


* SPBU is een opleidingsbedrijf in de bouw. Zij verzorgt in de regio Utrecht een groot aantal bouwopleidingen in samenwerking met instituut Gildevaart en ongeveer tweehonderd bouwbedrijven. De opleidingen zijn allemaal op basis van leren en werken.
de 'oude' Galgenkamptunnel zat helemaal onder de graffiti