Rode Kruis Belgie


Overstroming Roemenië

Rode Kruis-Vlaanderen vervoert medicijnen in kader van B-Fast en zendt hulpgoederen naar Roemenië

De afgelopen drie weken werden 22 van de 47 provincies in Roemenië getroffen door de ergste overstromingen in 110 jaar. In totaal werden 11.000 mensen geëvacueerd. Honderden vrijwilligers van het Roemeense Rode Kruis verlenen sinds het begin van de watersnood hulp. Zij verdelen hulpgoederen zoals dekens, kleding, voedsel en flessenwater.

In het kader van een missie van B-Fast vertrekken vanavond twee vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen (beide verpleegkundigen) naar Roemenië. Zij vervoeren medicijnen en vaccins ter waarde van 72.000 euro voor de slachtoffers van de overstromingen. De vaccins tegen onder meer tetanus en tyfus worden in een speciaal gekoelde oplegger vervoerd om de koude keten niet te onderbreken.

Rode Kruis-Vlaanderen koopt met de steun van de Vlaamse overheid ook hulpgoederen aan voor de slachtoffers in de zwaarst getroffen regioâs Dolj, Calarasi, Tulcea en Constanta. Het gaat om 250 familietenten, 12 grote dispensariumtenten en 500 kooksets voor 5 personen. Deze hulpgoederen zullen eind deze week met een vrachtwagen naar Roemenië worden vervoerd.

Het Rode Kruis is vooral bezorgd over de slechte sanitaire omstandigheden ten gevolge van de overstromingen en over de mogelijke verspreiding van ziektes. Dit geldt zowel voor de mensen die in tijdelijke kampen leven als voor de mensen die nog in hun huis wonen. Het sanitair en de waternetwerken zijn immers vervuild door de overstromingen.

Mechelen, 3 mei 2006