Voedingcentrum


Methode Sonja Bakker biedt weinig handvatten voor blijvend gewichtsverlies

4 mei 2006

Het boek âBereik je ideale gewicht!â door gewichtsconsulent Sonja Bakker staat in de bestsellerlijsten. Het is het nieuwste in een lange rij vermageringsdiëten waarbij strikte menuvoorschriften gelden. Door deze te volgen, zal men afvallen. Het Voedingscentrum betwijfeld echter of het ook effectief zal zijn om op gewicht te blijven. Hiervoor zijn handvatten nodig om een gezond eetpatroon voor de lange termijn te ontwikkelen. Die biedt het boek te weinig.

De methode Sonja Bakker is opgebouwd uit 9 weekmenuâs, voor vrouwen en mannen. In het boek staat per week nauwkeurig omschreven wat er gegeten en gedronken moet worden. Daarnaast biedt het boek recepten en een aantal praktische tips. Als de menuvoorschriften worden opgevolgd, zal men afvallen, net als bij veel andere diëten. Een goed vermageringsdieet is volgens het Voedingscentrum een energiebeperkt dieet waarbij gegeten wordt volgens de Schijf van Vijf. Dit lukt niet helemaal met de Methode Sonja Bakker. Zo bevatten de menuvoorschriften bijvoorbeeld te weinig brood en zijn er dagen met minder zuivel of fruit dan in de Schijf van Vijf worden aangeraden.

Onnodig duur
Het Voedingscentrum plaatst kanttekeningen bij een aantal adviezen en weetjes uit het boek. Zo raadt Sonja Bakker aan om, ongeacht wat men verder drinkt, elke dag 2 liter water te drinken. Dit is absoluut niet noodzakelijk. Een volwassene heeft per dag 1,5 liter drinken nodig. Dit kan water zijn, maar ook thee, vruchtensap of elke andere drank. Ook worden bepaalde (vaak dure) merkartikelen expliciet aangeraden die ook vervangen kunnen worden door een goedkoper alternatief. Zo is alle magere zuivel geschikt voor een dieet, niet alleen speciale zuivelproducten van dure merken. Ten slotte staan er verspreid door het boek een aantal voedingskundige weetjes die niet stroken met wetenschappelijk onderzoek, zoals âvan witte wijn krijg je cellulitisâ, âfruit reinigt je lichaamâ en âkoffie ontrekt vocht aan het lichaamâ.

Gewichtsverlies op termijn
Het boek biedt een aantal nuttige adviezen om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor de lange termijn, zoals eet gevarieerd; neem 3 hoofdmaaltijden en beweeg voldoende. Het is echter zeer de vraag of deze summiere informatie genoeg inzicht geeft om het eetpatroon structureel aan te passen en zo het risico op terugval te verkleinen. Er wordt te weinig aandacht besteed aan wat veel en weinig energie levert.