Gemeente Den Haag

Op donderdag 4 mei 2006 om 13.45 uur neemt burgemeester Deetman het 1e exemplaar van de publicatie Den Haag '40-'45 in monumenten in ontvangst. Hij ontvangt dit exemplaar uit handen van de waarnemend archivaris, de heer Henk Duits. Hiermee opent hij ook de gelijknamige tentoonstelling.

Bij deze plechtigheid zijn naast een aantal wethouders en de voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationale Herdenking, de heer Rob van der Laar, ook de door deze stichting uitgenodigde leden aanwezig.

De Duitse bezetting betekende niet alleen vijf bange jaren, er vielen duizenden doden te betreuren, tienduizenden mensen werden uit de stad verdreven en duizenden huizen en gebouwen werden verwoest. De jaren '40-'45 waren ook een les voor de toekomst. Direct na de bevrijding werd begonnen met de oprichting van gedenktekens, monumenten voor bijzondere gebeurtenissen of speciale groepen. Het merendeel van de monumenten vormt nog jaarlijks een herdenkingsplek.

De tentoonstelling DEN HAAG '40-'45 IN MONUMENTEN is van 5 mei tot en met 15 juli 2006 te zien in de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief, Spui 70 te Den Haag. Ma-vr van 7-19u, do tot 21u en zaterdag van 9.30-17u.

De publicatie DEN HAAG '40-'45 IN MONUMENTEN is verkrijgbaar op de studiezaal van het Haags Gemeentearchief.
Geopend dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 * 17u.