Projectorganisatie Maasvlakte 2


Reactie Havenbedrijf op brief ministers over herstel PKB-PMR, inclusief Maasvlakte 2

4 mei 2006

Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) kan zich goed vinden in de keuzes die de ministers Peijs en Dekker hebben gemaakt in het hersteltraject van de PKB voor het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR), waar aanleg van Maasvlakte 2 onderdeel van is. Het gaat het HbR om het doel, nl. snelle aanleg van Maasvlakte 2 procedureel mogelijk maken, niet om de manier waarop. Het HbR is het eens met de analyse dat de nu gekozen route (een PKB zonder concrete beleidsbeslissingen) juridisch meer zekerheid biedt dan de oude. Deze beperkte wijziging van de aanpak is naar mening van het HbR daarom heel verstandig. Deze wijziging in de aanpak is overigens in goed overleg met het HbR gemaakt.

Vasthouden aan eerste plons in het voorjaar van 2008 is voor het HbR heel belangrijk. Het maakt, ook voor de klanten van het HbR, duidelijkheid dat Maasvlakte 2 op tijd gereed is om de groei van de overslag te kunnen opvangen. Het HbR constateert dat de ministers dit belang om vast te houden aan deze planning onderschrijven. Het HbR constateert tegelijkertijd ook dat de planning onder grote druk staat.

Concluderend stelt het HbR vast dat doel en planning voor Maasvlakte 2 hetzelfde blijven, alleen de marsroute iets gewijzigd is.