CDA afdeling Gelderland


Peters waarnemend burgemeester Lingewaard

04-05-2006

Paul Peters, Provinciaal voorzitter CDA Gelderland, wordt de waarnemend burgemeester van Lingewaard. Commissaris van de koningin Clemens Cornielje heeft de Didammer gisteren benoemd.

Cornieljes voordracht van de 63- jarige Peters, die van 1992 tot 2005 burgemeester van Didam was, kon de goedkeuring wegdragen van de voltallige vertrouwenscommissie, waarin alle Lingewaardse fractievoorzitters zitting hadden. Dit merkte Cornielje vorige week, toen hij de opvolging van Rob Persoon besprak met de lokale politieke leiders.

Persoon vertrekt op 1 juni uit Lingewaard vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Diezelfde dag neemt Peters de ambtsketting over.

CDAer Peters blijft burgemeester totdat Persoons opvolger is gevonden. De vacature wordt 8 mei opengesteld en sluit exact drie weken later.

Volgens een woordvoerster van het kabinet van Gedeputeerde Staten kan het vier tot zes maanden duren voordat bekend is wie Lingewaard als nieuwe burgemeester krijgt. Dat hangt onder meer af van het aantal kandidaten dat reageert.

Peters vernam het nieuws gisterochtend van Cornielje zelf; hij voelt zich buitengewoon vereerd. Waarnemer wilde ik wel zijn, mits het om een interessante gemeente gaat. Dat is Lingewaard zeer zeker.

Waarom? Een van de sleutelwoorden blijkt herindeling te zijn. Peters: Net als Didam, dat in 2005 met Bergh samenging tot de gemeente Montferland en waaraan ik meegewerkt heb, is Lingewaard heringedeeld en heeft het zelfs zevenduizend inwoners meer dan Montferland. Hier is bovendien voldoende zwaar werk aan de winkel, zoals de doortrekking van de A15 en de uitbreiding van het Huissense kassengebied Bergerden.

De geboren Limburger Peters komt naar Lingewaard op het moment dat de lokale overheid begint met rondetafelconferenties: de bevolking laten meepraten over politieke en bestuurlijke zaken. Prima, betoogt Peters. Terug naar de burger, praten met belanghebbenden - dat is zoals democratie moet zijn.

Peters geniet de reputatie van bruggenbouwer, en dat niet alleen omdat hij Didam een plek in Montferland gaf. De vorige maand trad de kersverse Lingewaardse waarnemer nog op als informateur in de gemeente Duiven, om het nieuwe college van B en W in de steigers te zetten. CDA en GroenLinks vormen er het dagelijks bestuur.

(bron: De Gelderlander)