GGD Zuidhollandse Eilanden


Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst

Hoofdvestiging
Van Hogendorpstraat 50
3201 WE Spijkenisse
T (0181) 65 24 00
F (0181) 65 24 01

E info@ggd-zhe.nl
W www.ggd-zhe.nl

PERSBERICHT

Spijkenisse, 4 mei 2006

Oranje Fonds kent 60.000 toe aan Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Zuid- Hollandse eilanden.
Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Zuid-Hollandse eilanden ontvangt een subsidie van 60.000 van het Oranje Fonds. Het bedrag is bedoeld voor een uitgebreide publiekscampagne en deskundigheidsbevordering in de vorm van het project "Train de trainer".

Meer aandacht voor publieksinformatie en vroegsignalering Een bedrag van 42.000 is gereserveerd voor een uitbreiding op de reeds bestaande publiekscampagne. Het regionale advies- en steunpunt huiselijk geweld is sinds april 2005 operationeel. Na een opstartperiode van 5 maanden, werd in september 2005 het advies- en steunpunt middels een publiekscampagne onder de aandacht van de bevolking gebracht. Direct na de start van de publiekscampagne "Huiselijk geweld is niet normaal" steeg het aantal meldingen van huiselijk geweld: voor de start van de campagne kwamen er gemiddeld 18 meldingen per maand binnen, sinds de start van de campagne ligt het gemiddelde op 32 meldingen. Deze toename onderstreept het belang van goede informatie over het bestaan van het advies- en steunpunt en het begrip huiselijk geweld. Daarom zal de publiekscampagne elk half jaar worden herhaald. De subsidie van het Oranje Fonds maakt het mogelijk de campagne een extra impuls te geven, want ook met 32 meldingen per maand, lijkt enkel het topje van de ijsberg in zicht. Naast posters, brochures en broekzakkaartjes worden er advertenties geplaatst in lokale kranten en wordt er in de hele regio gebruik gemaakt van diverse vormen van buitenreclame. Het overige bedrag is bestemd voor deskundigheidsbevordering in de vorm van het project "Train de trainer". Dit project is er op gericht medewerkers van de samenwerkende partners te trainen zodat zij in de toekomst mogelijke signaleerders zoals huisartsen, medewerkers thuiszorg/kraamzorg en docenten kunnen opleiden in het herkennen van huiselijk geweld en het bespreekbaar maken.

Sociale veiligheid speerpunt van Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer 20 miljoen uit aan organisaties en projecten in Nederland en op de Nederlandse Antillen en Aruba. Hierdoor bevordert het Oranje Fonds sociale cohesie, participatie, integratie en sociale veiligheid en vermindert het sociale uitsluiting. Ronald van der Giessen, directeur: `Het Oranje Fonds staat voor een samenleving waar het goed samen leven is en waarin mensen tot hun recht komen. We verwachten dat onze bijdrage dit bijzondere project een goede stimulans geeft en dat zo onze doelstelling weer meer bereikt wordt.'

Huiselijk geweld, méér dan lichamelijke mishandeling Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in de Nederlandse samenleving en doet zich voor in alle lagen van de bevolking. Bij huiselijk geweld denken veel mensen aan lichamelijk geweld en mishandeling. Maar ook vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld. Huiselijk geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijk kring van het slachtoffer. Dit kan de eigen partner zijn, een ander gezinslid, iemand uit de familie, een huisvriend of een ex-partner. Huiselijk geweld komt veel voor en is zeer ingrijpend.

Eén advies- en steunpunt voor slachtoffer en dader Bij het advies- en steunpunt kunnen slachtoffers, plegers en andere betrokkenen bij huiselijk geweld advies en ondersteuning krijgen bij te nemen stappen om de situatie te keren. Beroepsgroepen die in hun werk of professie te maken hebben met gevallen van huiselijk geweld kunnen er terecht voor adviezen en verwijzing. Het advies- en steunpunt functioneert als toegang tot het achterliggende samenwerkingsnetwerk van politie, justitie, hulpverlening en preventie. U kunt het advies- en steunpunt bereiken op T (0181) 652 752.