Ingezonden persbericht


ANNEMARIJE BAARS DRAAGT OP 4 MEI HAAR GEDICHT VOOR BIJ DE NATIONALE HERDENKING OP DE DAM IN AMSTERDAM

Annemarije Baars (17) uit Franeker heeft met haar gedicht Gesloten Deur op 22 maart de finale van Dichter bij 4 mei gewonnen. De jaarlijkse dichtwedstrijd vond dit jaar plaats in Friesland, waar op 5 mei de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding plaatsvindt. Annemarije Baars mag haar gedicht op 4 mei voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

15 finalisten streden in Leeuwarden om de eer hun eigen gedicht op 4 mei op de Dam te mogen voordragen. In totaal werden in Friesland 282 gedichten van middelbare scholieren ingezonden om mee te dingen naar deze prijs. Naast Annemarije Baars zijn ook Bregtje Sijtsma (15), Hilal Önlü (14) en Andrea Bos (16) beloond voor hun gedicht. Zij mogen hun gedichten voordragen bij de herdenkingen in de nationale herinneringscentra in Westerbork, Vught en Amersfoort.

De jury, onder leiding van Remco Ekkers (literair recensent) koos voor het gedicht van Annemarije Baars omdat "door haar goede voordracht haar gedicht overtuigingskracht kreeg." De winnende gedichten worden tevens gepubliceerd in de dichtbundel van de Stichting Doe Maar Dicht Maar die op 13 mei verschijnt.

Dichter bij 4 mei wordt jaarlijks georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting Doe Maar Dicht Maar in de provincie waar de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding plaatsvindt. De wedstrijd staat open voor inzendingen van alle jongeren van 15 tot 19 jaar in die provincie. Voorafgaand aan de wedstrijd worden op middelbare scholen dichtworkshops aangeboden. In 2007 vindt de wedstrijd plaats in de provincie Utrecht.


---

Noot voor de redactie,