Gemeente Voorburg-Leidschendam


Programma Nationale Herdenking Leidschendam-Voorburg 4 mei 2006

Op 4 mei wordt op drie plaatsen in Leidschendam-Voorburg de Nationale Herdenking gehouden.

In Leidschendam in Park Leeuwenbergh en in Voorburg bij 'De Naald' en de Oosterbegraafplaats. De burgemeester is het ene jaar aanwezig bij de herdenking in Leidschendam en het andere jaar bij de herdenking in Voorburg. Op 4 mei worden allen herdacht - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredes-missies. Iedereen die aan deze herdenking wil deelnemen is van harte welkom. Het Nationale thema van dit jaar luidt 'Vrijheid en verscheidenheid'.

Locatie Voorburg

18.00 uur Bij het monument voor de oorlogsslachtoffers 'De Naald' aan de Prins Bernhardlaan worden de gedenkvlammen ontstoken. De zeeverkenners van de scoutinggroep Rijswijkse Meeuwen - Watergeuzen betrekken de erewacht. De schipper van de zeeverkenners zal de vlaggen hijsen en halfstok hangen. 18.30 uur (let op: gewijzigde aanvangstijd herdenkingsdienst). Aanvang van de gezamenlijke Herdenkingsdienst in de Hoeksteenkerk aan de Prins Bernhardlaan 146. Tijdens de dienst worden de namen opgelezen van de oorlogs- en vervolgingsslachtoffers 1940 -1945. 19.15 uur Einde van de gezamenlijke Herdenkingsdienst in de Hoeksteenkerk. Start van de stoet bij de Hoeksteenkerk. De stoet wordt voorafgegaan door de loco-burgemeester en de wethouders. 19.25 uur Kranslegging door de loco-burgemeester bij het monument voor de oorlogsslachtoffers 'De Naald' aan de Prins Bernhardlaan. Aansluitend bloemen en kranslegging door het publiek. 19.30 uur Vertrek van de stoet bij 'De Naald' naar de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan 64. 19.30 uur Forum Hadriani speelt koraalmuziek bij de Oosterbegraafplaats 19.50 uur Aankomst van de stoet bij de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan. 19.55 uur De loco-burgemeester legt bloemstukken op twee graven van Voorburgse oorlogsslachtoffers die op de Oosterbegraafplaats begraven zijn. 20.00 uur Twee minuten stilte. Aansluitend het spelen van het Wilhelmus. Kranslegging door de loco-burgemeester bij de Gedenkplaat voor de oorlogsslachtoffers op de Oosterbegraafplaats. Aansluitend bloemen en kranslegging door het publiek.

Na de plechtigheid is er in de aula van de begraafplaats gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie of thee.

Locatie Leidschendam

Om 18.50 uur verzamelen genodigden en inwoners zich bij het wijkcentrum Agora, aan de Fonteijnenburghlaan 11 in Voorburg. Om 19.00 uur toespraak door de burgemeester, de heer mr. M.A.P. van Haersma Buma, aansluitend worden de namen opgelezen van de oorlogs- en vervolgingsslachtoffers 1940 - 1945. Om 19.35 uur vertrekt een stoet vanaf het wijkcentrum Agora naar het monument voor de gevallenen in Park Leeuwenbergh, hoek Park Leeuwenberghlaan en Meidoornlaan. De stoet bestaat uit: de burgemeester, een aantal wethouders, veteranen van de 13e Batterij Lua (Luchtafweer Batterij), een colonne van 40 man van de huidige 13e Palua Batterij Ypenburg (Pantser Luchtafweer Batterij) uit Ede, een colonne van het Rode Kruis, de Oranje Vereniging Wilhelmina, een afvaardiging van leerlingen van groep 8 van het basis onderwijs en inwoners van Leidschendam-Voorburg. Voor de veteranen is busvervoer geregeld.

Tussen 18.50 uur en 19.00 uur verzamelen op het voorplein van het wijkcentrum Agora, Fonteynenburghlaan 11 in Voorburg (nabij het Diaconessen ziekenhuis). 19.00 uur Toespraak door de burgemeester en aansluitend worden de namen opgelezen van de oorlogs- en vervolgingsslachtoffers 1940 - 1945. 19.30 uur Formeren van de stoet bij het wijkcentrum Agora 19.35 uur Vertrek van de stoet bij wijkcentrum Agora 19.40 uur Sint Caecilia speelt koraalmuziek bij het monument in Park Leeuwenbergh aan de Park Leeuwenberghlaan 19.45 uur Aankomst stoet bij het monument voor de gevallenen. De colonne van het Rode Kruis vormt de erewacht bij het monument. De leerlingen van groep 8 vormen een erehaag 20.00 uur Twee minuten stilte
Het spelen van het Wilhelmus
Kranslegging door de burgemeester en zijn echtgenote Aansluitend de kranslegging en bloemen door

- de veteranen van de 13e Batterij Lua

- de 13e Palua Batterij Ypenburg uit Ede

- het bestuur van het Rode Kruis

- de Oranje Vereniging Wilhelmina

- de leerlingen plaatsen een roos in de vazen

- de inwoners van Leidschendam-Voorburg

Na de plechtigheid is er gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie of thee in het wijkcentrum Agora, aan de Fonteijnenburghlaan 11 in Voorburg.

Herdenkingsconcert

Het kamerkoor Voix Jolies, onder leiding van dirigent Benjamin Bakker, geeft op 4 mei een speciaal Herdenkingsconcert in de Oude Kerk, Herenstraat 77, in Voorburg. In dit concert zal het Requiem van Maurice Duruflé centraal staan. Daarnaast staat het Stabat Mater van Joseph Rheinberger op het programma. De aanvang van het concert is 21.00 uur. Het concert duurt circa een uur. De toegang is gratis.