Gemeente Sneek


Dodenherdenking
Op donderdag 4 mei vindt rond de Martinikerk in het centrum van Sneek de jaarlijkse Dodenherdenking plaats.
Het is een herdenking van mensen die hun leven gaven voor de vrijheid van anderen en van mensen die het slachtoffer zijn geworden van onvrijheid en rechteloosheid.

Programma
Om zes uur 's middags hijsen de zeeverkenners van de groep "Greate Pier" de vlaggen bij de kerk halfstok.
Daarna speelt Stedelijk Muziekkorps van twintig voor acht tot vijf minuten voor acht bij het oorlogsmonument. Een paar minuten voor acht uur komen de genodigden vanaf het stadhuis. Dan wordt de - Last Post - geblazen en, na het slaan van de kerkklokken, zijn er twee stilteminuten.

Daarop volgt het Wilhelmus (het eerste en het zesde couplet) en de voordracht van een gedicht door een leerling van de adoptieschool. Dit jaar is dat de obs De Oudvaart. Dan de kransleggingen en het defile.

Familieleden van gevallenen, afgevaardigden van verenigingen en allen die bloemen willen leggen, zijn welkom en worden verzocht om uiterlijk tien voor acht op het Oud Kerkhof aanwezig te zijn.

Na de plechtigheid wordt een stoet geformeerd die in stilte naar de andere kant van de kerk loopt waar zich de gedenksteen voor de gevallen Canadese bevrijders bevindt.
Ook hier wordt een krans gelegd waarna het Stedelijk Muziekkorps het Canadese Volkslied speelt.

Via de openbare weg gaat de stoet vervolgens voor de laatste kranslegging naar het Joodse monument in de stadhuistuin. Daar wordt de plechtigheid afgesloten met het Friese Volkslied.

Om half negen hijsen de zeeverkenners de vlaggen in top als teken van overwinning op de dood.

Tenslotte worden bij zonsondergang rond tien over negen de vlaggen gestreken.

Requiem Duruflé
Om 21.00 uur vangt het speciale Herdenkingsconcert in de Sint Martinus aan de Singel aan,
De Sneker Cantorij onder leiding van dirigent Bob Pruiksma zingt met begeleiding van organist Frits Haaze het Requiem van Maurice Duruflé. De diverse delen van het Requiem worden afgewisseld met declamaties door de heer Wim Slagter.
De toegang tot het Herdenkingsconcert is gratis.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 25-4-2006