Ingezonden persbericht


Persbericht


1 mei 2006

Speciale activiteiten mei-maand in Verzetsmuseum

Boekenmarkt en theatervoorstelling

Traditiegetrouw biedt het Verzetsmuseum in de eerste week van mei diverse speciale activiteiten ter ere van Nationale Herdenkings- en Bevrijdingsdag:

DONDERDAG 4 MEI
"Niet weggooien!" Dat is het motto van een gezamenlijke actie van Nederlandse musea en instellingen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. De samenwerkende organisaties vragen aandacht voor het behoud van materiaal uit de oorlogsjaren van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië. Het doel is er voor te zorgen dat dit een goede bestemming krijgt. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geacht origineel materiaal uit de oorlogsjaren verloren gaat. Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Bij een verhuizing, bij de sloop van een woning of bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, films, dagboeken, documenten of een voorwerp. Lang niet altijd wordt eraan gedacht dat dergelijk materiaal voor een instelling of museum waardevol kan zijn. Dankzij de samenwerking kunnen schenkingen bij elk van de deelnemende musea, archieven of instellingen worden ondergebracht. Bij iedere aanwinst wordt in overleg met de schenker de afweging gemaakt bij welk museum of archief het aangeboden stuk het best in de collectie past. Zo zorgen we er samen voor dat de tastbare herinneringen aan de jaren 1940-1945 niet verloren gaan. Op 4 mei is in het kader van de actie Niet weggooien! de collectiebeheerder van het museum aanspreekbaar om vragen van het publiek te beantwoorden en aangeboden materiaal te beoordelen.

Op donderdag 4 mei biedt het Verzetsmuseum Amsterdam zijn traditionele gratis avondopenstelling van 19.30-21.30 uur speciaal voor diegenen die voor of na de Nationale Dodenherdenking in het museum bijeen willen komen voor een kop koffie of een bezoek aan een van de tentoonstellingen.

VRIJDAG 5 MEI

Op vrijdag 5 mei is het museum van 10.00-17.00 uur gratis toegankelijk ter gelegenheid van Nationale Bevrijdingsdag. Ook is er die middag een speciale boekenmarkt van 12.00-16.00 uur.

Dubbele exemplaren van boeken over de Tweede Wereldoorlog uit de bibliotheek zijn te koop voor slechts één euro!

ZONDAG 7 MEI

Afgelopen najaar trok de Verhalenman/Karel Baracs in het Verzetsmuseum volle zalen met zijn voorstelling over het redden van joodse kinderen uit de creche tegenover de Hollansche Schouwburg in 1943. Op zondag 7 mei vindt in het museum de bijzondere voorstelling plaats van DE VERHALENMAN/KAREL BARACS: 'Waarom lijn acht niet meer rijdt' over het redden van joodse kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in 1943.

Geschikt vanaf 10 jaar. Entree 7,50 euro inclusief entree tot het museum. Voor deze voorstelling is reserveren noodzakelijk, telefoon 020 620 25 35 (kantooruren).


---

Activiteiten mei-maand - Lezing zo 2 okt, 12.30 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur 1018 CX Amsterdam za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur www.verzetsmuseum.org

---

Meer informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, tel: 020-620 25 35, fax: 020-620 29 60, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --