Gemeente Lisse

Nationale Herdenking 4 mei

Donderdag 4 mei 2006 is de Nationale Herdenking. In de Mariakerk aan de Oranjelaan 98 wordt om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Vervolgens is er om 19.45 uur een herdenkingsplechtigheid bij het verzetsmonument op de kruising Heereweg/Oranjelaan.

Herdacht worden burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog aan het Europese of Indische front, of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen. Ook herdenken we de mensen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Het thema van de Nationale Herdenking 4 mei is: Vrijheid maak je met elkaar!

Herdenkingsbijeenkomst met gastspreekster

In de Mariakerk vindt van 18.45 tot 19.30 uur een Algemene Herdenkingsbijeenkomst plaats. Burgemeester Langelaar opent deze bijeenkomst die bedoeld is voor alle leeftijden en gezindten. Het Jeugd Symfonieorkest Bloembollenstreek en het kinderkoor Kikosta verzorgen daarbij de muzikale omlijsting.

Mevrouw H.Smit-Scheffener is gastspreekster. Zij heeft in diverse Jappenkampen in Nederlands Indië gevangen gezeten. Haar thema is Herinneringen aan mijn kamptijd.

Pastoor J.H. van Leeuwen spreekt een Herdenkingsoverweging uit en leerlingen van obs De Tweemaster en inwoners van Lisse lezen gedichten voor. Aansluitend worden alle aanwezigen uitgenodigd om in een stille tocht, voorafgegaan door de stille trom van harmonieorkest Da Capo, naar het verzetsmonument op de hoek Heereweg/Oranjelaan te lopen.

Herdenkingsplechtigheid

Da Capo speelt van 19.45 tot 19.57 uur koraalmuziek bij het verzetsmonument op de hoek Heereweg/Oranjelaan. Na het blazen van de Last Post volgen twee minuten van stilte.

Daarna lezen twee leerlingen van de r.k. basisschool De Klarinet gedichten voor. Vervolgens leggen onder andere de burgemeester, pastoor Van Leeuwen, het oranjecomité, een afvaardiging van Oud-Indiëgangers en verschillende verenigingen met hulp van leden van scoutinggroep Lisser Kaninefaten kransen en bloemstukken bij het monument. Tot slot brengen schoolkinderen van Lissese basisscholen een bloemengroet waarbij iedereen zich kan aansluiten.

Richtlijnen vlaggen

Van 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang hangen de vlaggen van alle openbare gebouwen halfstok. Bij zonsondergang moeten alle vlaggen worden ingehaald.

De klokken van alle kerken luiden van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Van 20.00 tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaats volkomen stilte in acht genomen. Tijdens deze twee minuten stilte brandt de openbare verlichting. G

ezien het karakter van deze herdenking is het gewenst dat er deze avond geen openbare vermakelijkheden worden geboden. Dit betekent niet dat sluiting van de horecabedrijven kan worden voorgeschreven; zij moeten hun normale dienstverlenende functie blijven vervullen. Tussen 18.00 en 21.00 uur moet echter elk vermakelijkheidsaspect ontbreken. De buitenverlichting, zoals neon en lichtbakken, moet daarom gedoofd zijn en er mag geen andere muziek ten gehore worden gebracht dan die van de officiële Nederlandse radioprogramma's.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft deze richtlijnen vastgesteld in overleg met het Bedrijfsschap Horeca. De lokale Werkgroep 4 mei bestaat uit de gemeente, alle plaatselijke kerkgenootschappen en de Stichting Oranjecomité Lisse.