Gemeente Harderwijk


Programma Nationale Herdenking op 4 mei

Donderdagavond 4 mei herdenkt de Harderwijkse gemeenschap allen - burger zowel als militair - die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog in het belang van het Koninkrijk zijn gevallen, wanneer of waar ook ter wereld, alsmede allen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Dat gebeurt traditiegetrouw op de begraafplaats Oostergaarde aan het Oosteinde. De Stille Omgang begint rond 19.15 uur, en wordt afgesloten met twee minuten stilte om 20.00 uur, gevolgd door de officiële kranslegging namens gemeente, oud-strijders, Defensie en andere instanties en particulieren.

De Nationale Herdenking is niet alleen stilstaan in dankbaarheid aan hen die het hoogste offer brachten, maar houdt ook bezinning in op heden en toekomst. De herdenkingsbijeenkomst is tevens een appel op ieders individuele verantwoordelijkheid in de huidige maatschappij ten aanzien van onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid. Het is verheugend dat elk jaar opnieuw vele jongeren zich hierbij aansluiten.

Ik roep u allen op, en in het bijzonder de jeugd, zoveel mogelijk aan de herdenking deel te nemen.

Programma
Het officiële programma is als volgt:

18.00 uur tot zonsondergang: Overheid en particulieren hangen de vlag (zonder wimpel) halfstok.

19.00 uur:
De vertegenwoordigers die deelnemen aan de officiële kranslegging verzamelen in de aula van de begraafplaats Oostergaarde. Overige belangstellenden aan de Stille Omgang verzamelen zich bij de ingang Oosteinde.

19.20 uur:
Vertrek voor de Stille Omgang langs de graven van de gevallenen. Tijdens deze tocht worden geen vlaggen en vaandels meegevoerd.

19.45 tot 30 sec. voor 20.00 uur: Luiden van alle kerkklokken in Harderwijk en Hierden.

20.00 uur - 20.02 uur:
Het blazen van The Last Post, gevolgd door twee minuten volkomen stilte.
Ik verzoek u deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen, waar u ook bent.
Afsluiting met het Wilhelmus.

Aansluitend is er de kranslegging bij het monument door de officiële delegaties. Vervolgens , tijdens het aansluitende defilé langs het monument, hebben ook de overige aanwezigen gelegenheid bloemen te leggen.

Drs. J.C.G.M. Berends MPA burgemeester