Gemeente Harlingen

Dodenherdenking

1-5-2006
Op donderdag 4 mei vinden er in Harlingen op twee locaties herdenkingen plaats. Om 16.00 uur bij het Zeelieden monument op de Waddenpromenade bij de keersluis. Dit monument is in 1995 tot stand gekomen dankzij de nabestaanden en gerealiseerd door het Centraal Comité 1945 en de Gemeente Harlingen. Deze Herdenking duurt tot 16.30 uur.

Om 19.30 uur begint er een herdenkingsplechtigheid op de Algemene Begraafplaats aan de Midlumerlaan. Op deze Algemene Begraafplaats bevinden zich vier monumenten waarvan er drie betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Bij deze monumenten worden door vertegenwoordigers van gemeente, Centraal Comité 1945, nabestaanden en belangstellenden kransen / bloemen gelegd. Vlak na de entree bevindt zich de gedenknaald voor de omgekomen Harlingers in concentratiekamp Neuengamme. Ook worden er kransen gelegd bij het door Jan Murk de Vries gemaakte gedenkteken op de Joodse Begraafplaats die op de Algemene Begraafplaats gevestigd is. Daarna worden er bloemen en kransen gelegd bij het Indiëmonument, dat ook op deze Algemene Begraafplaats ligt, als eerbetoon aan de gesneuvelde Harlingers tijdens de politionele acties. Bij het "Cross of Sacrificie" op de Geallieerde begraafplaats ten slotte worden kransen gelegd en bloemen gestrooid door onder andere leden van Scouting Harlingen. Ook zal de burgemeester hier een herdenkingsrede uitspreken en worden twee minuten stilte in acht genomen. Hier liggen 72 Geallieerde soldaten. Op deze plek wordt om twee minuten voor acht het Taptoe geblazen en vindt er twee minuten stilte plaats, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld.

Vrijheid in Verscheidenheid
Om 20.30 uur is er in de Doopsgezinde kerk aan de Zoutsloot een afsluitingsbijeenkomst met Poëzie en Liederen onder auspiciën van het Centraal Comité 1945 met medewerking van de Werkgemeenschap van Kerken en de Cantorij van de Grote Kerk Harlingen onder leiding van J Stegeman. Gedichten zullen worden voorgedragen door: mevrouw E v.d. Zwaag-Pomper, Tirza van Duyl en Neeltje Hiemstra. De kerk is voor iedereen vrij toegankelijk. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil een aantal aspecten van het thema 2006: 'Vrijheid in Verscheidenheid' nader uitwerken. Samen vormen deze aspecten een evenwichtige maar niet volledige invulling van het jaarthema. De verschillende aspecten raken verschillende niveaus van de praktijk en van verantwoordelijkheid: burgers onderling, de relatie tussen burgers en overheid, de overheid en internationale organisaties.

Vlaggen op 4 mei
In de vooravond van de 4de mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de slachtoffers van oorlogen. De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot zonsondergang. Het halfstok vlaggen gebeurt met de Nederlandse driekleur zonder wimpel. De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag wordt in de avond van 4 mei niet in top gehesen, ook niet bij herdenkingsplechtigheden. De vlag blijft tot zonsondergang halfstok.

Donderdag 4 mei geen koopavond in Harlingen
De reguliere koopavond bij de Harlinger winkeliers gaat niet door. Deze wordt ook niet verplaatst naar vrijdag 5 mei. Er is dus in week
18 geen koopavond in Harlingen. In de Harlinger Algemene Plaatselijke Verordening is voorts opgenomen dat de Horeca s' avonds, tijdens de herdenkingsplechtigheden geen terras in werking mag hebben, dat de muziek aangepast moet zijn en tenminste buiten niet hoorbaar mag zijn. Dit uit respect voor de herdenkingen voor de slachtoffers van oorlogen. De burgemeester kan bij overtreding gelasten dat het terras gesloten wordt. Er zal gevraagd worden om toe te zien op handhaving van deze maatregel, die vanaf 18.00 uur op donderdagavond 4 mei geldt.