Gemeente Maastricht

Dodenherdenking 2006

Datum: 24 april 2006

Op koopavond vier mei moeten de winkels om 19.00 uur gesloten zijn in verband met Dodenherdenking.

De jaarlijkse Dodenherdenking, waarbij alle slachtoffers van oorlog en geweld worden herdacht, wordt gehouden bij het Bevrijdingsmonument op het Koningsplein. Tevoren wordt in de St. Servaas een oecumenische dienst van gebed en bezinning gehouden.

Het programma voor 4 mei ziet er als volgt uit. 18.00 uur
Oecumenische dienst in de Basiliek van Sint Servaas. Na afloop van de dienst staat op het Vrijthof (tegenover het Theater) een bus gereed om bezoekers die niet over eigen vervoer beschikken, naar het Koningsplein te vervoeren. Na de plechtigheid aldaar brengt deze bus hen ook weer terug naar het Vrijthof.

19.30 uur
Herdenking bij het Bevrijdingsmonument op het Koningsplein, waarbij voor eenieder gelegenheid bestaat tot het leggen van kransen en bloemen.
Tijdens deze plechtigheid worden kransen gelegd door onder anderen de Provincie, het college van B&W van Maastricht, het Regionaal Militair Commando en het Sint Maartenscollege (dat het Bevrijdingsmonument heeft `geadopteerd'). Ook diverse Maastrichtse organisaties en groepen zullen een krans of bloemen plaatsen.
Een leerling van het St. Maartenscollege zal een gedicht voordragen en het Onze Vader bidden.
De rabbijn zal eveneens een gebed uitspreken (Hebreeuws en Nederlands).
Burgemeester Leers zal een korte toespraak houden. Verdere onderdelen van de plechtigheid zijn de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus.
Aan het einde van de bijeenkomst zullen scouts rozen uitdelen aan de aanwezigen ten behoeve van een individuele bloemenhulde.

Aan de herdenking wordt meegewerkt door de harmonie Kunst Door Oefening, het Mannenkoor uit Borgharen, het Sint Maartenscollege, en het Rode Kruis, afd. Maastricht.