Ingezonden persbericht



Plaats een lichtje in het Dachau Monument

In het Dachau Monument aan het begin van het Amsterdamse Bos wordt op 4 mei nooit een Dodenherdenking gehouden. Op 22 april jl. al zijn de overlevenden en nabestaanden bijeen gekomen voor de jaarlijkse herdenking. Maar dat hoeft geen reden te zijn, om daar op 4 mei geen aandacht meer aan te besteden, juist omdat het monument een unieke plek is en het hele jaar open staat om de slachtoffers van de Holocaust te gedenken.

Kunstenaar Rob Schrama roept Amsterdammers op, om op 4 mei een gedenklicht te plaatsen in het Dachau Monument. Laten wij door het meedragen en achterlaten van een lichtje een persoonlijke betrokkenheid met de Holocaust uitdrukken. Laten wij een bewuste stap zetten naar dit monument, om aan te tonen dat de Holocaust altijd en overal herdacht moet worden, omdat de verschrikking van de daden van toen ook nu nog mogelijk blijken. Donkere wolken trekken zich samen boven de wereld. De krachten die tot een nieuwe volkerenvernietiging kunnen leiden, zijn al op gang gebracht. Het is onze taak om ons daartegen te weren.

Laten wij gedurende de Dodenherdenking op 4 mei het Dachau Monument met ons eigen licht vullen, afkomstig uit het diepst van ons hart, de hoop uitdrukkend dat er op aarde nooit een Holocaust meer zou mogen plaatsvinden. Laten wij bij ons bezoek een gedenklichtje meenemen, om een eigen, actieve betrokkenheid zichtbaar te maken. Het licht nemen wij bij het betreden van het monument mee naar binnen voor een meditatieve rondgang over het 60 meter lange looppad. In de straatstenen staan de namen van 500 concentratiekampen. Aan weerzijden van het pad staat een taxushaag, waar wij een meegebrachte bloem in kunnen steken, net zoals de nabestaanden dat elk jaar doen. Iedere bezoeker neemt deel aan een persoonlijk, maar ook gemeenschappelijk herdenkingsceremonieel.

Met een kaarsje en een bloem herdenken wij de slachtoffers van de Holocaust en transformeren wij het Dachau Monument tot een tempel van licht, als teken van waakzaamheid voor een opdoemende duisternis.


---

Noot voor de pers:

Het Dachau Monument is te vinden aan het begin van de Roeibaan in het Amsterdamse Bos. De aanwezigen worden verzocht vanaf 19.50 uur aanwezig te zijn.

Op 13 mei zal Rob Schrama ook in Berlijn de mensen oproepen om een lichtje te plaatsen in hun nationale Holocaust Monument.

Meer informatie:
tel: 06-46608660 / 020-6265554
mail@robschrama.nl
www.robschrama.nl